Τη στήριξή του στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων στο πλαίσιο προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με στόχο την καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στη Λάρισα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα βαμβάκι. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Να αλλάξει η κουλτούρα ότι το ΥπΑΑΤ είναι ένα υπουργείο επιδοτήσεων»

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Ευθύμης Φωτεινός, στόχος τους είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος και, επακόλουθα, του εισοδήματος των παραγωγών, κάνοντας λόγο για «ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς».

Προβλήματα με την άδρευση

Ως κυριότερο πρόβλημα, τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε ότι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται η δημιουργία ενός πλάνου για τη διαχείριση και την πολιτική του νερού, καθώς πολλά από τα έργα τα οποία «πρέπει να αναπτύξουμε, συνδέονται και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για να δούμε πώς θα τονώσουμε, πώς θα αναδείξουμε καλλιέργειες όπως αυτή του βαμβακιού».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε προτάσεις από τα μέλη της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάδειξη του προϊόντος, το οποίο θεωρείται ποιοτικά, το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά. Μάλιστα, χαρακτήρισε την Διεπαγγελματική «πρότυπο», που διαρκώς αναπτύσσει και αναδεικνύει το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη, όπως επισήμανε σύντομα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων με τις Διεπαγγελματικές και στη συνέχεια θα γίνει μια συνολική σύσκεψη «γιατί πρέπει οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές», όπως ανέφερε.

Στη σύσκεψη συμετείχαν ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφεριάρχης Κώστας Αγοραστός, ο ΓΓ, Κώστας Μπαγινέτας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη του ΔΣ της Διεπαγγελματικής.

Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε τη μονάδα του Νέου Αγρότη Φώτη Μπακαλόπουλου, στο χωριό Ελευθέριο του Κιλελέρ, ο οποίος καλλιεργεί βιομηχανική ντομάτα. Συζήτησε μαζί του και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως νέος καλλιεργητής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλίνη και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρη Ντογκούλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO