Με κόστος που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων, τα 2,2 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη 100 οκτανίων και τα 1,78 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης ξεκινά η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές του καλοκαιριού, με τις τιμές να διέρχονται, όπως όλα δείχνουν, διαρκή «καύσωνα».

Απαγορευτικό το κόστος των διακοπών: Ακριβά ναύλα, πανάκριβα καύσιμα και υψηλές τιμές για κατάλυμα

Η μέση πανελλήνια τιμή σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών για την απλή αμόλυβδη, την αμόλυβδη 100 οκτανίων και το ντίζελ διαμορφώνεται σε 1,991, 2,160 και 1,751 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα. Με τις τιμές όμως στην περιφέρεια να είναι αρκετά υψηλότερες, το κόστος για όσους φουλάρουν από εκεί για την επιστροφή θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρυτανία οι τιμές έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τα 2,069, 2,258 και 1,815 ευρώ αντίστοιχα. Στην Αρκαδία είναι στα 2,018, 2,189 και 1,174 ευρώ αντίστοιχα. Απόλυτοι πρωταθλητές στις τιμές είναι τα νησιά των Κυκλάδων με 2,235, 2,371 και 1,959 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι για εκείνους οι τιμές αγοράς είναι αυτές που καθορίζουν και τις τιμές πώλησης -κι ότι δεν φταίνε αυτοί για τις ανατιμήσεις καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους τους και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ελεγχθούν.

Με τη σειρά τους «έδειχναν» προς τις τιμές των διυλιστηρίων που προμηθεύουν την ελληνική αγορά. Οι πρατηριούχοι ανέφεραν ότι παραμένει το αίτημά τους για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όσο διάστημα καλπάζει η ακρίβεια. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Πως προκύπτει η τιμή

Η τελική τιμή λιανικής για την αμόλυβδη 95 οκτανίων στις 18 Αυγούστου που υπάρχουν τα πιο τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 39,42%, από τους σταθερούς και μεταβλητούς φόρους κατά 55,57%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,02%.

Στο πετρέλαιο κίνησης η τελική τιμή λιανικής την ίδια ημερομηνία διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 46,06 %, από τους φόρους σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 45,44% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 8,50%.

Οι φόροι

Στα καύσιμα ο Φ.Π.Α. από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410  ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αντίστοιχα. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1.000 κιλά.

Οι διεθνείς τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες καθώς τα αρνητικά στοιχεία της παγκόσμιας μεταποίησης τράβηξαν την προσοχή των αγορών. Το αργό τύπου Brent υποχώρησε στα 82,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε στα 78,10 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους