REUTERS BREAKINGVIEWS

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας να γράφει ιστορία την Τετάρτη.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έγινε ο πρώτος που προσσεληνώθηκε κοντά στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης. Η Ινδία μπορεί να προχωρήσει ακόμα πιο πολύ και πιο γρήγορα εάν τροφοδοτήσει τον ιδιωτικό της τομέα.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα ασήμαντο 2% της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά είναι ακόμα νωρίς.

Η SpaceX που ανήκει στον Ίλον Μασκ κατέχει ηγετική θέση στις οικονομικά αποτελεσματικές εκτοξεύσεις δορυφόρων με τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους της.

Και τώρα οι ινδικές εταιρείες βρίσκουν τη θέση τους σε λογισμικό και υπηρεσίες για την υποστήριξη του διαστημικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, η χώρα έχει πάνω από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) διαστημικής τεχνολογίας.

Σχεδόν οι μισές εξ αυτών ξεκίνησαν το 2021, όταν οι ιδιωτικές επενδύσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Η Peak XV Partners, πρώην Sequoia Ινδίας και Νοτιοανατολικής Ασίας, τον Ιούνιο ηγήθηκε μίας επένδυσης 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Digantara, η οποία χαρτογραφεί τα διαστημικά συντρίμμια. Η εταιρεία κατασκευής οχημάτων εκτόξευσης Skyroot Aerospace συγκέντρωσε 51 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την GIC της Σιγκαπούρης, σε μια συμφωνία που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον συγκεκριμένο κλάδο .

Στα 74 εκατομμύρια δολάρια, το συνολικό κόστος για την αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι ήταν μικρότερο από το κόστος παραγωγής του διαστημικού θρίλερ του Χόλιγουντ «Gravity» του 2013.

Χρειάζονται όμως περισσότερα κεφάλαια.

Το Νέο Δελχί οριστικοποιεί νέους κανόνες ξένων άμεσων επενδύσεων, και αυτό πιθανότατα θα εκτοξεύσει τις διαστημικές νεοφυείς επιχειρήσεις της Ινδίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners