Τις τελευταίες εβδομάδες, καταστροφικές πυρκαγιές εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αλγερία, την Τυνησία και τον Καναδά, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα καθώς και τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες ώθησαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να ανοίξει ξανά τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιάς, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες και εργαλεία για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των πυρκαγιών παγκοσμίως, με τον Καναδά να αντιμετωπίζει τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών που έχει καταγραφεί.

Ο χάρτης δείχνει πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο μεταξύ Μαΐου 2016 και Ιουνίου 2023, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών. Ο άτλαντας παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των πυρκαγιών σε όλη την υδρόγειο και χρησιμοποίησε δεδομένα τη νύχτα από το ραδιόμετρο θερμοκρασίας επιφάνειας θάλασσας και ξηράς (SLSTR) στο δορυφόρο Copernicus Sentinel-3A. Τα δεδομένα έχουν επικαλυφθεί στον χάρτη World Cover της ESA, ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από την αποστολή Copernicus Sentinel-2 από το 2021.

Λειτουργώντας σαν ένα θερμόμετρο στον ουρανό, ο αισθητήρας μετρά τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να μετρήσει τη θερμοκρασία των επιφανειών της γης, η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των πυρκαγιών.

Ενώ οι πυρκαγιές αποτελούν φυσικό κομμάτι πολλών οικοσυστημάτων, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι γίνονται όλο και πιο συχνές και διαδεδομένες. Σε απάντηση, μια αναβαθμισμένη έκδοση του World Fire Atlas της ESA είναι τώρα διαθέσιμη παρέχοντας μια λεπτομερή ανάλυση των πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο.

Πυρκαγιές και παγκόσμιες τάσεις

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών που καταστρέφουν γρήγορα εκτεταμένες περιοχές βλάστησης και δασικές εκτάσεις. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ήδη βιώσει τις καταστροφικές επιπτώσεις των μεγάλης κλίμακας πυρκαγιών.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) ανέφερε ότι, έως τις 29 Ιουλίου 2023, περισσότερα από 234.516 εκτάρια γης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη καεί μόνο φέτος. Η κατάσταση απαιτεί επείγουσα προσοχή και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κινδύνου που θέτουν αυτές οι πυρκαγιές.

Παγκόσμιος Άτλας Πυρκαγιών της ESA

Υπό το πρίσμα των σοβαρών δασικών πυρκαγιών, η ESA άνοιξε ξανά τον Παγκόσμιο Άτλαντα της Πυρκαγιά που προσφέρει μια εικόνα για την κατανομή των μεμονωμένων πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα από τον διαδραστικό άτλαντα

Μέσω του διαδραστικού πίνακα ελέγχου, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τη συχνότητα των πυρκαγιών μεταξύ των χωρών καθώς και να αναλύσουν την εξέλιξη των πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα με την πάροδο του χρόνου. Ο άτλαντας άνοιξε αρχικά το 2019, για να υποστηρίζει τόσο τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όσο και τους πυροσβέστες.

Το ταμπλό χρησιμοποιεί νυχτερινά δεδομένα από το ραδιόμετρο θερμοκρασίας επιφάνειας θάλασσας και ξηράς (SLSTR) στο δορυφόρο Copernicus Sentinel-3A. Λειτουργώντας σαν ένα θερμόμετρο στον ουρανό, ο αισθητήρας μετρά τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να μετρήσει τη θερμοκρασία των επιφανειών της γης, η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των πυρκαγιών.

Ακόμα κι αν ο άτλαντας δεν μπορεί να συλλάβει όλες τις πυρκαγιές λόγω περιορισμών δορυφορικής υπέρβασης και κάλυψης νεφών, είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικός από τον ένα μήνα στον άλλο και από το ένα έτος στο άλλο. Τα δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-3B θα προστεθούν τον Δεκέμβριο του 2023.

Η σωρευτική μηνιαία εμφάνιση πυρκαγιών σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Άτλαντα Πυρκαγιών για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία τα τελευταία επτά χρόνια.

Ιστορικά δεδομένα και καναδικές πυρκαγιές

Τα προηγούμενα επτά χρόνια, τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών δείχνουν σημαντικό αριθμό πυρκαγιών που εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία με τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών στην Πορτογαλία τον Αύγουστο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2017.

Τα δεδομένα, τα οποία αφορούν «pixel», δείχνουν ότι υπήρχαν 11.598 εικονοστοιχεία πυρκαγιάς στον Καναδά κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Πρόκειται για αύξηση 705% σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των εικονοστοιχείων πυρκαγιάς που εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο (από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου) των προηγούμενων έξι ετών (από το 2017 έως το 2022).

Ο Καναδάς μάχεται επί του παρόντος τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών της χώρας που έχει καταγραφεί, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκτάρια γης να καίγονται, η οποία λέγεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Δέσμευση της ESA

Ο Ολιβιέ Αρινό της ESA δήλωσε σχετικά: «Η επανέναρξη του Παγκόσμιου Άτλαντα της Πυρκαγιά παρουσιάζει μια πολύτιμη ευκαιρία για τις αρχές, τους ερευνητές και τους οργανισμούς να βελτιώσουν την κατανόησή τους για τα περιστατικά πυρκαγιάς παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ολοκληρωμένο πόρο, μπορούν να επινοήσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η συνεχιζόμενη δέσμευση της ESA, του Copernicus και η συνεχής παροχή αυτού του πολύτιμου πόρου ενισχύει τη σημασία της αξιοποίησης της διαστημικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής