Μόλις 5 μήνες αποχωρίστηκε τον «θρόνο» του ο «βασιλιάς του μαρμάρου» Χριστόφορος Παυλίδης. Από χθες, τα 11 ενεργά λατομεία της Παυλίδης Μάρμαρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και οι σημαντικές δραστηριότητες της εταιρείας στην πράσινη ενέργεια, επανήλθαν στην κατοχή του πρώην μετόχου, που ξανά έγινε νυν, εξαγοράζοντας το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου από την ECM Partners.

Υπενθυμίζεται ότι ο «γάμος» μεταξύ των κληρονόμων του ιδρυτή της εταιρείας Ευκλείδη Παυλίδη και της ECM Partners, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από την Κύπρο, οριστικοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου εφέτος. Ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς φαίνεται ότι από την αρχή υπήρχαν διαφωνίες σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής. Το κυριότερο όμως ήταν πως ο Χριστόφορος Παυλίδης ήθελε την εταιρεία πίσω.

Έτσι, με το ανάλογο τίμημα η ECM Partners «βγήκε» από την Παυλίδης Μάρμαρα πριν καλά – καλά «μπει», αποκομίζοντας κάποιο –άγνωστο- κέρδος. Πάντως, το αρχικό deal μεταξύ της ECM Partners και των τριών αδελφών Χριστόφορου, Κυριάκου και Χριστίνας λέγεται ότι προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ECM Partners, που εξειδικεύεται σε προβληματικά assets, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς από το 2020 είναι βασικός μέτοχος της ελληνικής φαρμακευτικής Famar.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται με τράπεζες και servicers την εξαγορά των δανείων της Μαρινόπουλος Καφέ, δικαιοδόχου της Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό να αποκτήσει το εμπορικό σήμα και το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας καφέ.

Ποια είναι η Παυλίδης Μάρμαρα

Η Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτης στον κλάδο του μαρμάρου έχει στο δυναμικό της, την Stone Works Holdings Ολλανδίας, ιδιοκτήτρια του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren Kombinat, από την οποία εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο SIVEC, καθώς και τις εταιρείες Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο PERLA και Stone Works Βουλγαρίας και DIOYSSOMARBLE Βουλγαρίας από τις οποίες εξορύσσεται το ιστορικό μπεζ μάρμαρο VRATZA.

Ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Mermeren Kombinat διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μορφή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Αυτό έγινε το 2014 σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής αγοράς, ειδικά προς τα Βαλκάνια.

Η διεθνής παρουσία της εταιρείας αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ.

Η έδρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Δράμα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΕRFARM, με εν λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ , που τελούν υπό υλοποίηση, ενισχύοντας την παρουσία της στην εγχώρια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμβάλλοντας στην πράσινη ενέργεια και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Για το 2022, συνεχίστηκε η κερδοφορία τόσο σε εταιρικό, όσο και σε ενοποιημένο ισολογισμό, με τις εξαγωγές του ομίλου να αγγίζουν το 85% του Κύκλου Εργασιών, ο οποίος εντοπίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, με κατεξοχήν αυτές της Κίνας, της Ν.Α. Ασίας, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 103.274.932 εκ. και το EBITDA στα 18 εκ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αναμενόμενη μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2021, της τάξεως του 13%, λόγω της κρίσης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά.

Μαγαζί γωνία

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε όραμα και στόχο ζωής να αναδείξει τις ιδιαίτερες λευκές ποικιλίες μαρμάρου της Δράμας και να εξαγάγει το ελληνικό μάρμαρο στο εξωτερικό.

Λίγο πριν το 1990, δημιουργείται μια μικρή μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, πάνω στην οποία συνεχίστηκε η σημερινή καθετοποιημένη παραγωγή μαρμάρων της δραμινής εταιρείας.

Μέσα σε μια δεκαετία, δηλαδή από το 2012, χρονιά κατά την οποία στο τιμόνι της εταιρείας βρέθηκε ο Χριστόφορος Παυλίδης, έως το 2021, ο τζίρος και τα κέρδη της εταιρείας τριπλασιάστηκαν.

Έτσι, από τα 42,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2012, το 2021 έφτασε στα 119,2 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά τα αποτελέσματα μετά φόρων έκλεισαν με κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 ήταν 13,46 εκατ. ευρώ.

Το 2017 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την Παυλίδης Μάρμαρα, πετυχαίνοντας την εξαγορά του 88,4% της Mermeren Kombinat, έναντι 73 εκατ. ευρώ.

Εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο

Οι εσωτερικοί χώροι στους δύο υψηλότερους ουρανοξύστες πολυτελών κατοικιών της Νέας Υόρκης, σε απόσταση αναπνοής από το Central Park, είναι «ντυμένοι» με τα ολόλευκα μάρμαρα ARISTON που έχουν εξορυχθεί και επεξεργαστεί στη Δράμα, από την εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες.

Και δεν είναι τα μόνα κτίρια στο Μανχάταν με ελληνική… σφαγίδα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά δεσπόζουν τα κτίρια 106 Leroy και το 111 Murray στην Tribeca.

Ταυτόχρονα έχει αναλάβει τη συνεχή προμήθεια με λευκό μάρμαρο SIVEC για τα νέα αλλά και για τα ανακαινιζόμενα καταστήματα του οίκου Chanel σε Manhattan, Beverly Hills, Chicago, Seoul κ.ά., ενώ έχει υλοποιήσει έργα σε εμβληματικά κτίρια, όπως το Porsche Design στο Μαϊάμι, τα κτίρια Oceanfront, Reflection Towers και Marina One στη Σιγκαπούρη, το ιστορικό ξενοδοχείο Crillon στο Παρίσι ξενοδοχεία στην Μπαγκόκ, τζαμιά στη Σαουδική Αραβία, κτίρια και βίλες στα Εμιράτα κ.ά.

Στην Ελλάδα έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση (Agemar), πίσω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η αγάπη για το κρασί

Για άλλους η Δράμα είναι η περιοχή με τα μάρμαρα, καθώς με την Καβάλα και τη Θάσο καλύπτουν το 60% της εξόρυξης μαρμάρων στη χώρα. Για άλλους είναι η περιοχή με τα εξαιρετικά κρασιά.

Για τον Χριστόφορο Παυλίδη είναι και τα δύο, καθώς ασχολείται εδώ και χρόνια με την παραγωγή κρασιού, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στην οινοποιία. Από το 1998 έχει επενδύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός αμπελώνα 600 στρεμμάτων και την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου.

Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας, σε μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη (Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο) αφήνοντας μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος. Οι δύο βασικές οικογένειες κρασιών του Κτήματος Παυλίδη είναι το Thema και το Emphasis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»