Ο Τζέραρντ Ντε Γκράαφ, ένας 30χρονος βετεράνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε να αναστήσει το γραφείο της ΕΕ στην περιοχή Bay. Ο τίτλος του είναι ανώτερος απεσταλμένος για τις ψηφιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και από τον Σεπτέμβριο η κύρια δουλειά του ήταν να βοηθήσει τις Big Tech να προετοιμαστούν για τη νέα νομοθεσία που ονομάζεται The Digital Services Act (DSA), η οποία τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή.

Τη στιγμή της άφιξής του, το metaverse ξεπερνούσε την τεχνητή νοημοσύνη ως κύριο θέμα συζήτησης, ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες και οι αναδυόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ο Nasdaq κατευθυνόταν προς τη χειρότερη χρονιά του από την οικονομική κρίση το 2008.

Οι «γίγαντες» του διαδικτύου… κοντένουν – Η ΕΕ «πάτησε πόδι»

Εντός των αρμοδιοτήτων του Ντε Γκράαφ, οι τεχνολογικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων Meta, Google, Apple και Amazon, είχαν από τον Απρίλιο να ετοιμαστούν για το DSA, το οποίο εμπνέεται από τους τραπεζικούς κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων εσόδων εάν δεν συμμορφωθούν με τον νόμο, ο οποίος εισήχθη το 2020 από την Κομισιόν (το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ) για να μειώσει τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ερχόμενος ως απεσταλμένος, ο Ντε Γκράαφ είδε περισσότερη δράση από ό,τι περίμενε. Τον Μάρτιο, σημειώθηκε η ξαφνική κατάρρευση της εμβληματικής Silicon Valley Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία ChatGPT του OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, σάρωσε το διαδίκτυο.

Ήταν μια «περίεργη χρονιά από πολλές, πάρα πολλές απόψεις», είπε ο Ντε Γκράαφ, από το γραφείο του, το οποίο συστεγάζεται με το Ιρλανδικό Προξενείο στον 23ο όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε επίσημη παρουσία στη Silicon Valley από τη δεκαετία του 1990.

Ο Ντε Γκράαφ πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του συναντώντας κορυφαία στελέχη, ομάδες λόμπι και τεχνολόγους σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να συζητήσουν τους κανονισμούς, τον αντίκτυπο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και τον ανταγωνισμό. Αν και οι κανονισμοί επιβάλλονται από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες, το νέο γραφείο ήταν ένας χρήσιμος τρόπος για την προώθηση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ του τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ και της ΕΕ, είπε ο Ντε Γκράαφ.

Η σκέψη εκείνη την εποχή στον κλάδο της τεχνολογίας, είπε, ήταν ότι το Διαδίκτυο είναι μια «διαφορετική τεχνολογία που κινείται πολύ γρήγορα» και ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το καταλαβαίνουν και δεν μπορούν να το ρυθμίσουν».

Ωστόσο, ορισμένοι σημαντικοί ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας έχουν δείξει σημάδια ότι παίρνουν το DSA στα σοβαρά, είπε ο Ντε Γκράαφ. Σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συναντήθηκε με τον Τιερί Μπρετόν , τον Επίτροπο της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, για να εξετάσει ορισμένες από τις λεπτομέρειες των κανόνων και ότι ο ιδιοκτήτης του X, Ίλον Μασκ, υποστήριξε δημόσια την DSA μετά τη συνάντηση με τον Μπρετόν .

«Σοβαρή δέσμευση»

Το Χ, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, είχε αποσυρθεί από τις εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Δεν υπήρχε τιμωρία για τη μη συμμετοχή, αλλά το Χ πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με το DSA και ο Μπρετόν είπε μετά τη συνάντησή του με τον Μασκ ότι «η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση».

«Νομίζω ότι, γενικά, έχουμε δει μια σοβαρή δέσμευση μεγάλων εταιρειών επίσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να είναι προετοιμασμένες», δήλωσε ο Ντε Γκράαφ.

Το DSA δεν απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να διατηρούν έναν ορισμένο αριθμό εργαζομένων εμπιστοσύνης και ασφάλειας, είπε ο Ντε Γκράαφ απλώς να συμμορφώνονται με το νόμο. Ωστόσο, είπε ότι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αρνήθηκε να κατονομάσει έδωσε μια απάντηση «που δεν ήταν απολύτως καθησυχαστική» όταν ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει να παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στην Πολωνία κατά τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς η εταιρεία έχει μόνο ένα άτομο στην περιοχή

«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε, όπως το πώς αυτές οι εταιρείες μετριάζουν αυτό το περιεχόμενο», είπε ο Ντε Γκράαφ.

Ο Ντε Γκράαφ ένας Ολλανδός που είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, έχει περάσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εμβαθύνοντας σε ρυθμιστικά ζητήματα για την Κομισιόν. Προηγουμένως εργάστηκε στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές.

«Συναντώ πολύ, πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους εδώ στη Silicon Valley και στο Σαν Φρανσίσκο», είπε. «Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες που είναι κάπως πρωτοποριακές αλλά και οι άνθρωποι πίσω τους, έτσι οι συζητήσεις που κάνεις εδώ είναι πραγματικά ανταποδοτικές».

Τεχνητή νοημοσύνη

Μια πρόταση που διατυπώνεται στην Ευρώπη είναι η ιδέα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με δημόσια χρηματοδότηση, επομένως ο έλεγχος δεν θα είναι μόνο στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

«Αυτά είναι ερωτήματα που θέτουν στον εαυτό τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», είπε ο de Graaf. «Δεν έχουμε μια κρυστάλλινη σφαίρα όπου μπορούμε απλώς να προβλέψουμε όλα όσα συμβαίνουν».

Ακόμα κι αν υπάρχουν τρόποι να επεκταθεί ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα μοντέλα AI, δεν υπάρχει αμφιβολία για το πού ρέουν τα χρήματα για επεξεργαστική ισχύ. Η Nvidia, η οποία μόλις ανέφερε εκρηκτικά κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο και είδε την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται σε αξία, είναι μακράν ο ηγέτης στην παροχή του είδους των τσιπ που χρειάζονται για την τροφοδοσία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτή η εταιρεία, έχει μια μοναδική αξία», είπε ο Ντε Γκράαφ. «Είναι μοναδική όχι λόγω της κλίμακας ή του αποτελέσματος δικτύου, αλλά επειδή η τεχνολογία τους είναι τόσο προηγμένη που δεν έχει ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης