Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, ενδέχεται επίσης να υπονομεύσουν τις επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία ισχυρότερη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ.

Ο Yueran Ma, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Chicago Booth School of Business, και ο Kaspar Zimmermann, οικονομολόγος στο γερμανικό Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Έρευνας SAFE στο Leibniz, διαπίστωσαν ότι μια απρόβλεπτη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μείωσε τις δαπάνες των εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη από έως και 3%, τις δαπάνες επιχειρηματικών κεφαλαίων κατά ακόμη βαθύτερο 25% και τις πατέντες σε ό,τι θεωρούνταν «σημαντικές» τεχνολογίες κατά 9%.

Οι οικονομολόγοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες συνήθως θεωρούν τη νομισματική πολιτική ως ένα βραχυπρόθεσμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της παραγωγής και του πληθωρισμού, με χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες όταν μια οικονομία παραπαίει και υψηλότερο κόστος δανεισμού όταν οι τιμές αρχίζουν να επιταχύνονται.

«Γεράκια» Πάουελ και Λαγκάρντ – Νομισματική σύσφιξη για όσο χρειαστεί

Λιγότερα κίνητρα

Στην περίπτωση της νομισματικής σύσφιξης, ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης, αναφέρουν ότι το πλήγμα στη ζήτηση μπορεί να αφήσει τις εταιρείες με λιγότερα κίνητρα για καινοτομία, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να κάνουν ασφαλέστερες επενδύσεις πιο ελκυστικές και να μειώσουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των «περιστεριών» σε μια προσπάθεια να τονώσουν την καινοτομία ή να τροφοδοτήσουν την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας σε βάρος της επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας υπονοούν απαραίτητα ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο επιπόλαιη. Αναγνωρίζεται καλά ότι οι προσπάθειες που επιδιώκουν να τονώσουν συνεχώς την οικονομία με νομισματική χαλάρωση μπορεί να είναι αναποτελεσματικές ή αντιπαραγωγικές», πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά εργαλεία, για τη διατήρηση της καινοτομίας όταν οι νομισματικές συνθήκες γίνονται αυστηρότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή