Ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα μιλούσαμε για δημογραφικό πρόβλημα στην Κίνα, μέχρι πριν από κάποια χρόνια θα ακουγόταν οξύμωρο. Και όμως, πλέον συμβαίνει. Και, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάργησε το όριο του ενός παιδιού ανά ζευγάρι το 2016 και το 2021 ήρε εντελώς τα όρια γεννήσεων, τα ζευγάρια δεν φαίνονται διατεθειμένα να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Κίνα: Μείωση του πληθυσμού για πρώτη φορά μετά το 2003

Στο πλαίσιο των προσπαθειών  για αύξηση των γεννήσεων, μια κομητεία στην ανατολική Κίνα προσφέρει στα ζευγάρια «ανταμοιβή» 1.000 γιουάν (137 δολάρια) εάν η νύφη είναι 25 ετών ή μικρότερη, σε ένα ακόμα κίνητρο προς τους νέους να παντρευτούν.

Όπως γράφει το Reuters, η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Wechat της κομητείας Τσανγκσάν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι το ποσό αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης της «κατάλληλης ηλικίας για γάμο και τεκνοποίηση». Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά επιδοτήσεων παιδικής μέριμνας, γονιμότητας και εκπαίδευσης για ζευγάρια που έχουν παιδιά.

Μέτρα για αύξηση των γεννήσεων

Ανησυχώντας για την πρώτη μείωση του πληθυσμού της Κίνας εδώ και έξι δεκαετίες και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της, οι αρχές προωθούν σειρά μέτρων για να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων και βελτιωμένων εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας.

Το νόμιμο όριο ηλικίας για γάμο στην Κίνα είναι 22 για τους άνδρες και 20 για τις γυναίκες, αλλά ο αριθμός των ζευγαριών που παντρεύονται μειώνεται. Αυτό έχει μειώσει τα ποσοστά γεννήσεων λόγω των επίσημων πολιτικών που δυσκολεύουν τις ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν παιδιά.

Τα ποσοστά γάμου έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό το 2022 στα 6,8 εκατομμύρια, τα χαμηλότερα από το 1986, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο. Υπήρξαν 800.000 λιγότεροι γάμοι πέρυσι σε σχέση με το 2021.

Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας, ήδη ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, εκτιμάται ότι έχει πέσει σε χαμηλό ρεκόρ 1,09 το 2022, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή