Κλίμα αισιοδοξίας, καλλιεργείται, για τα ελληνοτουρκικά, καθώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, εγκατέλειψε τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και στο πεδίο. Πολλοί μιλούν για νέο πλαίσιο σχέσεων, που σαφώς έχουν εξομαλυνθεί, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους, ( ύστερα και από τις παραινέσεις ΕΕ και ΗΠΑ), ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δρομολογήσουν αρνητικές εξελίξεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Αγκυρα, μπορεί να εγκατέλειψε τις προκλήσεις, δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της, όπως διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία, τούρκοι αξιωματούχοι.
Οι δηλώσεις του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικού συμβούλου του Ερντογάν, είναι αποκαλυπτικές.
Ο Κιλίτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας, ότι η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση», ενώ υποστήριξε πως «αν τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε».
Ελληνοτουρκικά: Τι να περιμένουμε από την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
«Δεν θα παραιτηθούμε…»
Εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, επικαλέστηκε και δικαιώματα που απορρέουν «από το μέγεθος της Τουρκίας». Δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε αυτοί (οι Τουρκοκύπριοι), ούτε εμείς. Ούτως ή άλλως είμαστε εγγυήτρια χώρα».
Παράλληλα επισήμανε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως «το γεγονός ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή».
Παρατήρησε επίσης ότι τόσο οι εκλογές στην Ελλάδα, όσο και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει. «Υπάρχουν κυβερνήσεις που εξελέγησαν για 5 χρόνια. Η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο». «Κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν φυσικά κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφωνίες, στα οποία δεν συμφωνούμε, ως προς τα οποία δεν θα παραιτηθούμε από τα διεθνή μας δικαιώματα. Αλλά πέρα από αυτά, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε» κατέληξε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Δύσκολη εξίσωση
Όπως έχει γράψει το in, το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ανάλογα φυσικά και με το πόσο θα θελήσει η Αθήνα να εμπλακεί και να «ρισκάρει». Σημαντικό ζήτημα και το μεταναστευτικό, που περνά φάσεις ύφεσης και έξαρσης.
Όσοι δε εργάζονται πάνω στο συμβιβασμό που όλοι δηλώνουν ότι θέλουν να προκύψει προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μέσω Χάγης, αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εάν η Τουρκία επιμείνει στη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι ζητήματα που η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει ή να αποδεχτεί.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει τις δικές τις αιτιάσεις, ορισμένες εκ των οποίων επίσης εμπίπτουν στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.
Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Υπό αυτό το πλαίσιο, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Μία συνάντηση που θεωρείται προπαρασκευαστική της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη και η προετοιμασία του ανώτατου ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας που θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ΥΠΕΞ, θα αξιολογήσουν επίσης τη μέχρι τώρα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην περίοδο μετά το Βίλνιους, ενώ δεν αποκλείεται να συζητήσουν και το ζήτημα του μεταναστευτικού.
Η επιδίωξη της Αθήνας είναι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και, η όποια συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα πολύ μακρινή.
Το «ένα βήμα τη φορά» παραμένει ο «οδικός χάρτης» για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και για το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με Αθήνα και Άγκυρα να αναζητούν κατ΄αρχήν τρόπους επιστροφής σε μία κανονικότητα που θα επιτρέψει να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους.
Πηγή: in.gr
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων