Το φάκελο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανοίγει ξανά η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και εταιρείες οι οποίες έχουν κρυμμένες υπεραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες να εξετάζει σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια).

Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πηγές, δείχνει ως κεντρικό στόχο να έχει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά μέσω εισαγωγής μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και όχι με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες διαγωνισμού για την πώληση του 100% της δημόσιας επιχείρησης αερίου σε συνδυασμό και με τη διάθεση του πακέτου μετοχών της HelleniqEnergy.

Ο διαγωνισμός είχε παγώσει αν και είχαν προεπιλεγεί τα επενδυτικά σχήματα, λίγο πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης λόγω και της δικαστικής εκκρεμότητας που υπήρχε με τον μεγάλο βιομηχανικό πελάτη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ELFE (πρώην ΒΦΛ Καβάλας).

Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και τα ζητήματα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού που προέκυψαν μετά και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είχαν σαν αποτέλεσμα την κυβέρνηση να βάζει στο ράφι… τον διαγωνισμό καθώς μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας έπρεπε να παρέμβει για τη συγκράτηση των τιμών αλλά και τη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Τα σενάρια

Για τη λήψη της τελικής απόφασης προϋπόθεση είναι η συμφωνία και των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με δεδομένη και την ειλημμένη απόφαση της Helleniq Energy να απεμπλακεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και να συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην εμπορία φυσικού αερίου και την ηλεκτρική ενέργεια με τον άλλον της εταίρο την Edison (Elpedison) τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζονται στην πλήρη αποχώρηση του πετρελαϊκού ομίλου από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Έτσι, οι ασκήσεις, που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν πηγές είναι:

1.     Διάθεση του πακέτου των μετοχών της Helleniq Energy (35%) μέσω Χρηματιστηρίου και διάθεση πακέτου των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (31%) μέσω επίσης Χρηματιστηρίου.

2.     Εξαγορά από το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπερταμείο ή απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών του ποσοστού της Helleniq Energy (35%) και στη συνέχεια εισαγωγή πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Όπως και να χει, οι πληροφορίες θέλουν ότι στο τέλος της διαδικασίας το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως και στην περίπτωση της ΔΕΗ με ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 34%.

Free float και στρατηγικός επενδυτής

Πάντως, πηγές αναφέρουν πως με τη διαδικασία της εισαγωγής στο ΧΑ δεν επιδιώκεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Στόχος είναι η διασπορά της μετοχής και η απόδοση υπεραξιών στους μετόχους.

Επιπλέον, με τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδιώξει καλύτερα αποτελέσματα στον εταιρικό της μετασχηματισμό, ο οποίος προβλέπει την ανάπτυξη της στις ΑΠΕ, τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή, το βιομεθάνιο και τη συμμετοχή της σε υποδομές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις