Ή μας επιδοτείτε ή τα μαζεύουμε και φεύγουμε για χώρες με φθηνότερο ενεργειακό κόστος. Αυτό διεμήνυσαν με απλά λόγια οι βιομήχανοι στη Γερμανία την κυβέρνηση Σολτς η οποία απέρριψε την ιδέα της επιδότησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανίας έντασης ενέργειας.

Γερμανία: Απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια, αλλά εξαρτάται όλο και περισσότερο απ’ αυτή

«Η γερμανική βιομηχανία στέλνει ένα SOS, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί μια έκτακτη ανάγκη που είναι τώρα οξεία», δήλωσε στους FT ο Markus Steilemann, επικεφαλής του VCI, του λόμπι της χημικής βιομηχανίας.

Η Tanja Gönner, διευθύνουσα σύμβουλος του BDI, του κύριου επιχειρηματικού λόμπι της Γερμανίας, δήλωσε: «Η απουσία οποιουδήποτε εργαλείου το οποίο θα μείωνε το βάρος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παρούσα δύσκολη κατάσταση είναι μοιραία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα».

«Έχουμε κάνει πολλά»

Όμως, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της βιομηχανίας για βοήθεια, επικαλούμενος το πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εξασφάλιση φθηνού ενεργειακού εφοδιασμού είναι ένα «διαρκές ζήτημα» δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σολτς και τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει διαθέσει «αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ» για να επιδοτήσει τις τιμές από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.  «Τώρα, βλέπουμε τώρα ότι οι τιμές πέφτουν… το κόστος εισαγωγής [στη βιομηχανία] για τη Γερμανία μειώνεται — εν μέρει χάρη στη στρατηγική που αναπτύξαμε».

Όταν μειώθηκαν δραματικά οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη,  η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε κατασκευάζοντας νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και διαθέτοντας δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό έκτακτης ανάγκης LNG από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

«Το γεγονός ότι ενεργήσαμε τόσο γρήγορα σήμαινε ότι περάσαμε τον χειμώνα και δεν έκανε κρύο στα διαμερίσματα και στα εργοστάσιά μας», υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ο Σολτς.

Ωστόσο, το ενεργειακό κόστος παραμένει πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα και αναφέρεται ευρέως ως λόγος για τον οποίο η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά τη συρρίκνωση των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Ο Χάμπεκ αποκάλυψε για πρώτη φορά σχέδια για επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ξοδέψει 25-30 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα από 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) για ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το χαμηλό ενεργειακό κόστος στις ΗΠΑ και οι τεράστιες επιδοτήσεις που προσφέρονται βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να δελεάσουν τις γερμανικές εταιρείες να μετεγκατασταθούν.

Ο σχεδιασμός ΑΠΕ

Ο Σολτς υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ήταν να αυξηθεί η αποδοτικότητα των ΑΠΕ και να επεκταθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αντλεί το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030.

Όμως ο Steilemann, από την πλευρά της βιομηχανίας, επέμεινε ότι μέχρι να υπάρξει αρκετή φθηνή διαθέσιμη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει κλάδους έντασης ενέργειας όπως τα χημικά. Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη της αποβιομηχάνισης».

Προβάδισμα στις επενδύσεις στο εξωτερικό

Έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) διαπίστωσε ότι το 32% των γερμανικών εταιρειών δίνει προβάδισμα στις επενδύσεις στο εξωτερικό έναντι της εγχώριας επέκτασης. Το ποσοστό ήταν διπλάσιο από το 16% της περσινής αντίστοιχης έρευνας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, υπεραμυνόμενος της απόρριψης του αιτήματος της βιομηχανάις, υποστήριξε ότι η επιδοτούμενη ενέργεια θα ωφελούσε μόνο μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους.

Στρέβλωση ανταγωνισμού

«Θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και του Mittelstand», είπε στο ARD TV, αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε όλους τους φορολογούμενους, όλες τις εταιρείες – τον αρτοποιό, τον έμπορο, την Mittelstand – να πληρώσουν για τη μειωμένη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για μερικές εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή