Η επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά θα είναι από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της επερχόμενης συνάντησης Ερντογάν – Πούτιν στη Ρωσία, την οποία επιβεβαίωσε χθες το Κρεμλίνο.

Ερντογάν: Στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος για συνάντηση με τον Πούτιν – Στόχος η επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά θα είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα και αύριο με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass σήμερα το πρωί, τοπική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στις συνομιλίες στη Μόσχα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να προτείνει την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά στην αρχική της μορφή.

«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαδρόμου σιτηρών στην αρχική του μορφή που θα περιλαμβάνει τα μέρη των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης. Θεωρεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής υπό τις τρέχουσες συνθήκες, που καθιστούν δυνατή την αποτροπή της επέκτασης της ουκρανικής σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα», είπε η πηγή.

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επιτεύχθηκε έναν χρόνο πριν για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης τη δημιουργία συνθηκών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Αμέσως μετά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά από τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου, η Μόσχα θα θεωρήσει όλα τα πλοία που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικά φορτία και οι χώρες σημαίας τους θα θεωρηθούν εμπλεκόμενες στον πόλεμο με την πλευρά του Κιέβου. Καόπιν αυτού, αρκετές θαλάσσιες περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύχθηκαν προσωρινά επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής