Σκληρή πολιτική κόντρα για τις φωτιές – που εξακολουθούν να καίνε την χώρα – αναμένεται σήμερα, στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, κι ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτικές ευθύνες, έλλειψη σχεδιασμού και διαχειριστική ανεπάρκεια.

Ο πρωθυπουργός, θα μιλήσει στις 10:30 και σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, αναμένεται να δώσει έμφαση, στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών και στον σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ενώ θα αναφερθεί -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- και στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Όπως μεταδίδεται το κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ενίσχυση στα μέσα πυρόσβεσης με προμήθεια drones, καθαρισμός εκτάσεων και συντήρηση/διάνοιξη δασικών δρόμων – αντιπυρικών ζωνών (με εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης), πρόσθετοι οικονομικοί πόροι ( πρόγραμμα «Αιγίς»), αυστηρότερες κυρώσεις για εμπρηστές.

Νέοι χάρτες με το μέγεθος της καταστροφής σε Πάρνηθα και Έβρο – Σοκαριστικό animation

Κατά την ομιλία του, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού όπου αυτές έχουν εντοπιστεί, και θα μιλήσει για το σχέδιο ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης διατηρεί η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για μια αδύναμη πολιτεία. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ: «όχι μόνο η Ελλάδα είναι πρώτη στη Μεσόγειο, αλλά είναι σε νούμερα 50% πάνω από την Ισπανία σε καμένες εκτάσεις. Έχουμε τη μεγαλύτερη εξελισσόμενη πυρκαγιά για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα τα τελευταία 20 έτη, έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα, δεκάδες φέτος ανθρώπινα θύματα. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να αλλάξει πολιτική. Η πολιτική της αδύναμης πολιτείας με πολύ επικοινωνία δεν βοηθάει τον τόπο μας».

«Χρειάζεται εθνικό σχέδιο κι όχι ευχολόγια» υπογράμμισε κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμόδιους φορείς ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς. Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Έχουν καεί 800.000 στρέμματα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς λαϊκισμούς».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του μέσα από φθηνές δικαιολογίες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες», εκτιμά το ΚΚΕ, και υπογραμμίζει πως «επιβεβαιώνεται ότι η απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, συνιστά ένα συνειδητό και διαχρονικό πολιτικό έγκλημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω