Η ΕΕ «έκοψε» τις προμήθειες ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, μόνο για να τις αντικαταστήσει με υγροποιημένο ρωσικό φυσικό αέριο. Το σχήμα αυτό θα μπορούσε να περιγράψει την εικόνα που επικρατεί ως προς τις εισαγωγές του υπερπολύτιμου ορυκτού καυσίμου από τη Μόσχα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2023 πρόκειται να αποτελέσει χρονιά – ρεκόρ για τις ποσότητες LNG που μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρώπη: Ρεκόρ εισαγωγών LNG από τη Ρωσία

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους το Βέλγιο και η Ισπανία αποτέλεσαν τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού LNG μετά την Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του κλάδου από την ΜΚΟ Global Witness που επικαλούνται οι Financial Times. Συνολικά, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το άλμα προέρχεται από μια χαμηλή βάση, καθώς η ΕΕ δεν εισήγε σημαντικές ποσότητες LNG πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της εξάρτησής της από το αέριο που παραδιδόταν μέσω αγωγών. Ωστόσο, η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Global Witness. Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης βιομηχανίας Kpler, η οποία έδειξε ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι.

Ποιοι εισάγουν

Η Global Witness ανέφερε ακόμα ότι το κόστος του LNG που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ. «Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται με σωλήνες μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται με πλοία», δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος ακτιβιστής ορυκτών καυσίμων στην Global Witness. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή σκάφος – σημαίνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Όσον αφορά τους εξαγωγείς της Ρωσίας, οι περισσότερες ποσότητες προέρχονται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek. Ποσοστά κατέχουν και η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Εκτός από τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στη Ρωσία τη στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα των εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να περικόψει τις προμήθειες.

Ως μεγαλύτερος εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου εμφανίζεται το Βέλγιο, επειδή διαθέτει ένα από τα λίγα λιμάνια – σταθμούς μεταφόρτωσης (αυτό του Zeebrugge) που μπορούν να δεχθούν δεξαμενόπλοια κατηγορίας ICE.

Κίνδυνος για νέα ενεργειακή αναταραχή

Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy και η γαλλική Total έχουν συνάψει επίσης συμβόλαια για παράδοση μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού LNG, σύμφωνα με αναλυτές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG. Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η κυβέρνηση της οποίας προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο περιορισμός στο LNG πρέπει να επιβληθεί με κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «παράλογη». Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι το μπλοκ «μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας ακόμη κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας».

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν τονίσει ότι το μπλοκ προσπαθεί να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ως το 2027, προειδοποιώντας ωστόσο παράλληλα ότι τυχόν πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG κινδυνεύει να προκαλέσει ενεργειακή κρίση αντίστοιχη με την περσινή. Άλλωστε οποιαδήποτε περικοπή των προμηθειών θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικευμένη νευρικότητα στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια