Την επίτευξη του στόχου για κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κοντά στο 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, με τον όμιλο να ανακοινώνει χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Helleniq Energy: Στα 568 εκ. ευρώ τα EBITDA το α’ εξάμηνο 2023

Ο Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών τόνισε πως «λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ειμαστε κοντά στο να πετύχουμε το 1 δισ. ευρώ για τα προσαρμοσμένα EBITDA για όλο το 2023». Από τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου προκύπτει πως αυτοί οι δύο μήνες πάνε πολύ καλά ως προς τα αποτελέσματα λόγω της αύξησης του τουρισμού και των μετακινήσεων. Δεν αποκλείεται και ο Σεπτέμβριος να κινηθεί έτσι. Αν και ο μήνας αυτός λοιπόν κινηθεί με ανοδικές επιδόσεις στα καύσιμα τότε σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το 1 δις. ευρώ και θα πρόκειται για το δεύτερο πιο επιτυχημένο έτος στην ιστορία της εταιρείας.

Τα περιθώρια διύλισης

Σημειώνεται δε, ότι το πρώτο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ήταν στα 568 εκατ. ευρώ. Αν και μειωμένα κατά 10% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος – το 2022 ήταν ιδιαίτερο έτος λόγω της ενεργειακής κρίσης – ο Σιάμισιης χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα του ομίλου με δεδομένη τη μείωση των περιθωρίων διύλισης το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για τα σενάρια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας (συμμετέχει ο όμιλος με 35% και το ελληνικό δημόσιο με 65%). Όπως απάντησε «εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για καθαρή λύση. Είχαμε πει στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της εταιρείας πως είτε θα την αποκτούσαμε όλη είτε θα πωλούσαμε το μερίδιο μας. Ο διαγωνισμός δεν προχώρησε, ωστόσο. Ανάλογα με τη στρατηγική του Δημοσίου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για συναλλαγές μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του χρηματιστηρίου, τότε θα υποστηρίξουμε αυτό το σενάριο.», κατέληξε ο Σιάμισιης.

Οι ΑΠΕ

Η Helleniq Energy συνεχίζει επίσης τα επενδυτικά της σχέδια στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας και συγκεκριμένα στις ΑΠΕ. Οι επενδύσεις για το 2023 – 2024 αναμένεται να κινηθούν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η διοίκηση στου αναλυτές στα 250 με 300 εκ. ευρώ. Η διοίκηση θεωρεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW το 2025 όπως και τα 2 GW για το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια