Δύο φορτηγά πλοία αναχώρησαν από την Ουκρανία παρά τις απειλές της Ρωσίας και βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσαν σήμερα Σάββατο αξιωματούχοι του κλάδου της ναυτιλίας.

Βραζιλία: Γιατί είναι περιζήτητη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Anna-Theresa, ένα φορτηγό χύδην φορτίου υπό τη σημαία της Λιβερίας που μεταφέρει 56.000 τόνους χυτοσίδηρο, αναχώρησε από το λιμάνι της Ουκρανίας Γιούζνι χθες Παρασκευή και βρίσκεται τώρα κοντά στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεκστράντ Κουμπράκοβ.

Το έτερο πλοίο το Ocean Courtesy, που ταξιδεύει υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ αναχώρησε από το ίδιο λιμάνι επίσης χθες Παρασκευή με 172.000 τόνους συμπυκνωμένου σιδηρομεταλλεύματος. Το συγκεκριμένο πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Κωνστάντζας της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic. Ωστόσο, η ιστοσελίδα δεν αναφέρει εάν το πλοίο πρόκειται να μετακινηθεί από το λιμάνι της Ρουμανίας.

Τα δύο πλοία διέσχισαν τον προσωρινό διάδρομο για τα εμπορικά πλοία από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και προς τον Βόσπορο, όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Κουμπράκοβ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Ο διάδρομος εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας, αποφεύγοντας τα διεθνή ύδατα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί εκείνα που ελέγχονται από τα μέλη του ΝΑΤΟ τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το Σάββατο, οι αρχές στο λιμάνι της Βάρνας της Βουλγαρίας δεν επιβεβαίωσαν εάν το Anna-Theresa θα εισέλθει στο λιμάνι ή θα συνεχίσει προς τα στενά του Βοσπόρου.

Είναι το τρίτο και το τέταρτο πλοίο που χρησιμοποιούν τον ενδιάμεσο διάδρομο που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, αφότου η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία που είχε στόχο τη διασφάλιση ασφαλών εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Τα πλοία ήταν ελλιμενισμένα σε λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αναχώρησή τους συνέπεσε με την επίσημη ανακοίνωση της συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο θέρετρο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Σότσι, έρχονται λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες αφότου η Μόσχα αποχώρησε από συμφωνία με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και του ΟΗΕ, η οποία επέτρεπε στα σιτηρά της Ουκρανίας να φτάνουν με ασφάλεια στις αγορές ανά τον κόσμο παρά τον 18μηνο πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα