Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της οικονομίας τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας, προχωρούν οι αναλυτές της Barclays Plc, τονίζοντας ότι η «ενεργητική πολιτική υποστήριξης» συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση των αναλυτών μεταξύ των οποίων οι Brahim Razgallah και Zalina Alborova, η βρετανική τράπεζα αυξάνει κατακόρυφα -υπερδιπλασιάζει για την ακρίβεια- τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Τουρκίας το 2023 σε 2,9% από 1,2% προηγουμένως.

Για τη Ρωσία, η Barclays προβλέπει αύξηση του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,7% φέτος.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η ενίσχυση των προβλέψεων στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα των «ισχυρότερων επιδόσεων ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω κυρίως των πολιτικών που σχετίζονται με τις εκλογές και της πιο περιορισμένης αυστηροποίησης της πολιτικής στο μετεκλογικό περιβάλλον σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας».

Δεδομένου ότι αναμένουν «παρόμοια στάση πολιτικής για το επόμενο έτος», οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναθεώρησαν επίσης την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της Τουρκίας για το 2024 στο 1,6% από 0,5%.

Στη Ρωσία, τα δημοσιονομικά κίνητρα και η αύξηση των δανείων οδηγούν σε «μια ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια ζήτηση», ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.

«Έσβησε τις ζημιές» των κυρώσεων η Ρωσία – Σε προπολεμικά επίπεδα το ΑΕΠ

Ωστόσο, η ανάλυση της Barclays αναγνωρίζει επίσης πιθανά εμπόδια για τη Ρωσία. Η ανάπτυξη της Ρωσίας μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένους βραχυπρόθεσμους περιορισμούς με την πρόσφατη έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στο 12% και την επικείμενη απειλή για αυστηρότερη πολιτική, νέες κυρώσεις και υλικοτεχνικούς φραγμούς, αναφέρουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή