Η Γαλλία σχεδιάζει να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπορν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για ένα εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της χρήσης καπνού η οποία, όπως τόνισε , ευθύνεται για περίπου 75.000 θανάτους κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Εθισμός στους νέους

Οι συγκεκριμένες συσκευές δημιουργούν συνήθειες μεταξύ των νέων που μπορούν να οδηγήσουν στον εθισμό τους στον καπνό, πρόσθεσε. Η ίδια ανησυχεί ότι τα τσιγάρα με γεύσεις όπως παγωμένο ζαχαρωτό, marshmallow και τσιχλόφουσκα που θυμίζουν παιδικά γλυκά και με τιμή από 8 έως 12 ευρώ για 500 «τζούρες» απευθύνονται σε εφήβους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το 2021 παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση του καπνού και του αλκοόλ, δεσμεύοντας περισσότερους χώρους χωρίς κάπνισμα και στοχεύοντας να καταστήσει όλους τους 20χρονους ελεύθερους καπνού μέχρι το 2030.

Η γαλλική κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό της για το 2024 με ένα ευρύτερο σχέδιο για τη μείωση του καπνίσματος. Πάντως, η γαλλίδα πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν περιλαμβάνει νέα αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση για την κατανάλωση καπνού».

Απαγόρευση

Όπως επισημαίνει ο Guardian εκτός από τη Γαλλία, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την απαγόρευση των συγκεκριμένων τσιγάρων. Οι διαδικτυακές πωλήσεις απαγορεύονται στο Βέλγιο και μια εθνική διαβούλευση για την απαγόρευσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιρλανδία.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τα αρωματισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η Αυστραλία έχει δώσει την πιο σκληρή απάντηση , επιτρέποντας το άτμισμα μόνο με συνταγή, μειώνοντας την περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη και περιορίζοντας τις γεύσεις.

Στη Νέα Ζηλανδία, παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί με την απαγόρευση των περισσότερων ατμιστών μιας χρήσης και περιορισμούς στο μάρκετινγκ σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των καταστημάτων ατμού κοντά σε σχολεία και κανόνων που απαιτούν γενικές αρωματικές περιγραφές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή