Την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) μέχρι και σήμερα Δευτέρα, χωρίς πρόστιμο, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία δόθηκε μίνι παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα. Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού, έως τη σημερινή ημέρα, χωρίς καμία επιβάρυνση ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00 που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτη και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα η απόφαση της μίνι παράτασης προβλέπει τα εξής:

– Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023, δύνανται να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, για τον φόρο που θα προκύψει από την δήλωση αυτή.

– Ειδικά, για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι ώρα 17:00 της 4ης Σεπτεμβρίου 2023.

Oι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με το φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting