Τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες σημαίνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος μετά τις καλύτερες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις  μέχρι στιγμής το 2023, λένε οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας συμβούλων Consensus Economics, που δημοσιεύουν οι Financial Times, η ανάπτυξη το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,1% υποχωρώντας από 2,4% που εκτιμάται για φέτος.

Οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις προσδοκίες τους για τη φετινή απόδοση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την αρχή του έτους λόγω της απροσδόκητα ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης και των αγορών εργασίας.

Στη δίνη του χρέους οι αναπτυσσόμενες χώρες

Ο υψηλός πληθωρισμός

Όπως διευκρινίζει ο Σάιμον Μακ Άνταμ, ανώτερος παγκόσμιος οικονομολόγος στην Capital Economics, μέρος της επιβράδυνσης του 2024 αποδίδεται σε «μερικές βασικές αριθμητικές επιδράσεις», και στο γεγονός ότι η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής φέτος θα ισοπεδώσει την ανάπτυξη στη συνέχεια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και οι οικονομολόγοι «είχαν γίνει πραγματικά πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές το 2024».

Σύμφωνα με τους FT, η προσοχή επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι η επίμονα υψηλή ζήτηση θα διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τους ρυθμιστές των επιτοκίων στις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αυξημένο και για το επόμενο έτος.

Το «μαξιλάρι» των 650 δισ. δολ. που κινεί την παγκόσμια οικονομία

«Η ζήτηση υπηρεσιών συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό αμείωτη, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται», ανέφερε από την πλευρά του ο Νέιθαν Σιτς, επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική τράπεζα Citi. «Κάποια από τις αδυναμίες [που αναμένονται για φέτος] ωθούνται προς το 2024».

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, «θα υπάρξει ύφεση, απλώς πρόκειται να έρθει αργότερα», είπε ο Σιτς.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η Federal Reserve αναμενόταν να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων φέτος. Ωστόσο, η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 5,5% και 5,75% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η πλέον ισχυρή πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει την ύφεση φέτος «σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταπνίξει πλήρως τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα πιο αργή ανάπτυξη το 2024», δήλωσε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκε επίσης φέτος «κάπως καλύτερα από ό,τι φοβόταν», εκτός από τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από μείον 0,5% τον Ιούνιο του 2022 στο σημερινό 3,75% και δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώνει για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους.

Η BoE αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,75% μέχρι το τέλος του έτους και δεν θεωρείται πιθανό να ξεκινήσει τη μείωση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο παράγοντας Κίνα

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, η οποία ακολούθησε την ανάκαμψη μετά την πανδημία συνέβαλε επίσης στην απαισιοδοξία των οικονομολόγων για το 2024.

Ο Κρίστιαν Κέλερ, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στη Barclays, περιέγραψε την επιβράδυνση της χώρας ως «δομική».

«Η κατεύθυνση για το 2024 φαίνεται ξεκάθαρα για περαιτέρω παγκόσμια επιβράδυνση», πρόσθεσε ο Κέλερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή