Μία αναφορά του πρώην υπουργού Νίκου Τόσκα για την ώρα που το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς πληροφορήθηκε για την ύπαρξη νεκρών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κατοίκων της περιοχής, που μετρούν συνολικά 104 άδικους και μαρτυρικούς θανάτους δικών τους ανθρώπων.

«Ντροπή σας, δύο μέρες υπεκφεύγετε. Θα έπρεπε να είστε κατηγορούμενος. Θέατρο και εδώ μέσα; (σ.σ. όπως και στη live σύσκεψη στο ΕΣΚΕ το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018) », ακούστηκε η φωνή ενός κατοίκου της περιοχής του οποίου η οργή ξεχείλισε ακούγοντας τον πρώην υπουργό να δικαιολογεί την απουσία αναφοράς σε νεκρούς, στη συνέντευξη στο Συντονιστικό, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 12 τη νύχτα, λέγοντας ότι υπήρχαν μόνο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς.

Μάτι: «Δεν έδινα επιχειρησιακές εντολές» κατάθεσε ο Νίκος Τόσκας

Δικηγόρος Υποστήριξης της Κατηγορίας : Στις 12 το βράδυ, η ύπαρξη νεκρών ήταν άγνωστη στην υπηρεσία;

Ν. Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πριν, από πυροσβέστες.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;

Ν. Τόσκας: Πυροσβέστες έλεγαν ότι άκουσαν για νεκρό….πουθενά στον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δε μεταφέρονται ως δεδομένα.

Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Δυο μέρες λέτε ψέματα!

Ν. Τόσκας: Με έβριζε και πριν μπω…

Δικηγόρος: Τι είδατε, τι ακούσατε, όσο ήσασταν στο ΕΣΚΕ;

Ν. Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όταν έφυγε ο υπαρχηγός από το ΕΣΚΕ, πήγε στο Μάτι και είδε νεκρούς, τότε το είπαμε. Θα πω και κάτι που θα ακουστεί σκληρό … Η προσπάθεια εκείνη την ώρα ήταν να σώσουμε τους ζωντανούς.

Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Ντροπή σας!

Νωρίτερα, ο Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες είπε πως το θέμα της εκκένωσης της περιοχής δεν μπήκε καν στο τραπέζι των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν διαφορετικά λίγες ώρες νωρίτερα στην Κινέτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής .

Δικηγόρος: Γιατί είπατε στη συνέντευξη ότι υπήρχε εισήγηση για απομάκρυνση?

Ν. Τόσκας: Ήταν λάθος πληροφόρηση.

Δικηγόρος: Το αν θα ενημερωθεί ο κόσμος το συζητήσατε;

Ν. Τόσκας: Δεν υπήρχε ο χρόνος. Ηταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης.

Μάλιστα, ο μάρτυρας, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε το μοντέλο της εκκένωσης όπως στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, είπε ότι είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο και επικαλέστηκε τη φορά του ανέμου που καθιστούσε επιτακτική τη διάσωση των παιδιών.

Πάντως, για πρώτη φορά ο Ν. Τόσκας απαντώντας σε ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι η αστυνομία καθυστέρησε να διακόψει την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

«Δεν μπορούσαν να κόψουν τους οδηγούς που εναγωνίως ήθελαν να περάσουν στο Μάτι να δουν στα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους!», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός .

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω