Σε μία πλήρη καταγραφή των γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αντίστοιχα των ελληνικών που δραστηριοποιούνται στην Γαλλία, προχώρησε μεταξύ άλλων σε ειδική μελέτη, το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών.  Από την άλλη πλευρά,  πλήθος θυγατρικών εταιρειών γαλλικών Ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

La French Tech Athens: Ημερίδα με τη συμμετοχή εταιρειών και επενδυτών από Ελλάδα και Γαλλία

Ειδικότερα, οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας  έχουν ως εξής:

Βιομηχανία

Ο Ομιλος LafargeHolcim έχει εδραιωμένη παρουσία στην Ελλάδα μέσω του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ. Η Lafarge εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2001 μέσω της εξαγοράς της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Σήμερα, μέλη του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ είναι οι εταιρείες ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΛΑΒΑ και Lafarge Beton.

Η Michelin δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1957 μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο διανομής που διαθέτει σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στην Αθήνα και στον Αυλώνα (logistics centre) και ειδικεύεται στην εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά-χωματουργικά οχήματα.

Ο γαλλικός μεταλλευτικός όμιλος Imerys έθεσε υπό τον έλεγχο του το 2014 την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (πρώην Βαρυτίνη) έναντι τιμήματος που συνδυαστικά (μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας) ξεπέρασε τα 700 εκ. €. Η εταιρεία εξάγει περίπου το 80% των προϊόντων της. Επιπλέον, μέσω της εξαγοράς της Kerneos που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017, η Imerys κατέχει την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες. Από το 2019 η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνάει σε αξία τα 20 εκ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις από την Imerys Greece και την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες σε εργοστάσια και ορυχεία.

Η Nexans ΕΛΛΑΣ κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974. Η εταιρεία παράγει ηλεκτρικά καλώδια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιών από χαλκό και οπτικές ίνες, εναέριους αγωγούς από χαλκό, αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου. Επιπλέον, η εταιρεία παράγει καλώδια και σύρματα για βιομηχανικές εφαρμογές, καλώδια μηχανημάτων, καλώδια για εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου, καλώδια για μεταφορές, φωτοβολταϊκά συστήματα και σταθμούς αιολικής ενέργειας, καθώς και χερσαία και υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Λαμία (Αγία Μαρίνα). Επιπλέον, η Nexans επελέγη το 2018 ως ανάδοχος για την γ ́ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο που προβλέπει την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Τέλος, η Nexans αναδείχθηκε το 2019 μειοδότρια εταιρεία για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα καλωδιακά τμήματα της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που προκήρυξε η “Αριάδνη Interconnection”. Τον Νοέμβριο του 2020, η Viohalco παραδέχθηκε ότι η θυγατρική της εταιρεία Cenergy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans, με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η εταιρεία Naval Group, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτικής άμυνας και της θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας, διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα από το 2008. Τον Φεβρουάριο 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και το ναυτικό οικοσύστημα που θα προωθήσει την παραγωγή στην Ελλάδα και την ικανότητα αντιμετώπισης μελλοντικών αναγκών (FDI Program). Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα, η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει την ανάπτυξη ελληνικών νεοσύστατων εταιρειών με τη δημιουργία ενός επιταχυντή νεοφυών και ΜΜΕπιχειρήσεων. Στις 28 Μαΐου 2021, η εταιρεία υπέβαλε νέα προσφορά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου του Ελληνικού Ναυτικού, ως μέρος της French Team με την MBDA και την Thales.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως “Euronaval”, τη μεγαλύτερη αμυντική έκθεση παγκοσμίως που έλαβε χώρα στο Παρίσι στο χρονικό διάστημα 18-21 Σεπτεμβρίου, υπεγράφησαν δώδεκα συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών Ομίλων NAVAL GROUP, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.

Eπιπλέον, επισημαίνεται πως Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε συνεργασία με τον Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters (HEMEXPO) διοργάνωσαν επιχειρηματική αποστολή 22 ελληνικών επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις του ομίλου Naval που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των ναυτικών αμυντικών εξοπλισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ναυπηγείο του ομίλου στο Lorient της Γαλλίας, όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και είχε συναντήσεις με υπευθύνους τμημάτων της Naval αλλά και με υπεργολάβους γαλλικές εταιρείες προκειμένου να συζητήσουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου.

Ήδη, περισσότερες από 15 ελληνικές εταιρείες έχουν υπογράψει περί τις 50 ενεργές συμβάσεις, ενώ μία εξ αυτών βρίσκεται μόνιμα στα ναυπηγεία και συμμετέχει στην κατασκευή των ελληνικών φρεγατών με έλληνες εξειδικευμένους τεχνικούς. Στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής αποστολής, δύο νέες συμβάσεις υπεγράφησαν από τις εταιρείες, μέλη της HEMEXPO, FARAD S.A Heat Exchanges και Marita Hellas SA. Οι συναντήσεις Β2Β στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία

Σημειώνεται ότι η Air Liquide Hellas, που ειδικεύεται στον τομέα των βιομηχανικών αερίων και είχε παρουσία στην Ελλάδα από το 1909, ανακοίνωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2021 την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα στον Όμιλο SOL. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τις εταιρείες Air Liquide Hellas (ALH) και Vitalaire Hellas. Τα περιουσιακά στοιχεία της Air Liquide στην Ελλάδα, καθώς και οι 104 εργαζόμενοί της, μεταφέρθηκαν στην SOL.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Οι γαλλικές Peugeot και Renault κατέχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με σημεία διανομής και πώλησης άνω των 50 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Peugeot Ελλάδος εκπροσωπείται από το 2014 από τον Όμιλο Συγγελίδη μέσω της εταιρείας AIGLON SA, του επίσημου εισαγωγέα και διανομέα του Ομίλου PSA (Peugeot, Citroen και DS Automobiles) στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εταιρεία Συγγελίδης/Citroen συμμετείχε στην υπογραφή ΜΟU στις 02.07.2021 με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, και άλλες γ/εταιρείες για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Χάλκης σε πρότυπο νησί «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας.

Η Renault έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1976. Η αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών Renault και Dacia στην Ελλάδα έχει ανατεθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault, στην εταιρεία Β.Ν. Θεοχαράκη.

Ενέργεια

Έντονο είναι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατ. Μεσογείου. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ συμμετείχε στις εργασίες Τετραμερούς Διάσκεψης Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου- Αιγύπτου που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 19/11/2021 και συνέβαλε στην διατύπωση κοινών θέσεων σε σημαντικά ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Οι γαλλικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αναλάβει έργα συνολικού ενδεικτικού κόστους άνω των €3,8 δισ. και ισχύος σχεδόν 6MW, που αφορούν κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η ENGIE (πρώην GDF Suez) εισήλθε το 2009 με ποσοστό 25% στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου «Ήρων», ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 582MW. Επιπλέον, η εταιρεία έχει θυγατρική στην Ελλάδας από το 2000, την Engie Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης και απασχολεί 230 εργαζομένους. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 90 σημεία παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας και το 2017 εξασφάλισε την πλήρη διαχείριση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Επιπλέον, τον Μάρτιο 2021, η Ocean Winds (OW), που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ισπανικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας Terna Energy για τη συν-ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα. Ακόμη, συμμετέχει στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΛΠΕ-Exxon Mobil που επελέγη για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν στις 27.06.2019. Τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία αποχώρησε από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON (η τελευταία εξαγοράστηκε το 2012 από την Électricité de France/EDF και αποτελεί πλέον θυγατρική της στην Ιταλία) στην οποία παραχωρήθηκε το 2017 δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου (οικόπεδο 2), πωλώντας το μερίδιό της στην εταιρεία ENERGEAN.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο ξεχωρίζει η επένδυση της ELPEDISON (σύμπραξη Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ) για δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, με συνολική ισχύ 820 MW.

Η εταιρεία Total Eren, μέσω της θυγατρικής της Eren Hellas που δημιουργήθηκε το 2013, διαθέτει 8 φωτοβολταϊκά και 13 αιολικά πάρκα, ενώ κατασκευάζει ακόμη 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) 350 MW στην Ελλάδα. Το 2020, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ισχύος 40 Mwp, ενώ το 2022, αντίστοιχα, 70 Mwp.

Η εταιρεία SPIECAPAG, μέλος του γαλλικού Ομίλου Entrepose που ανήκει στον Όμιλο VINCI, έχει αναλάβει τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή ενός τμήματος του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα μήκους 185 χλμ.

Η εταιρεία Omexom, μέλος της VINCI Energies, ίδρυσε το 2019 θυγατρική εταιρεία, την Omexom Hellas, η οποία συμμετέχει στην ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης της υπόγειας σύνδεσης 15 χλμ. που συνδέει τον υποσταθμό στα Χανιά (βορειοδυτική Κρήτη) με το σημείο προσγείωσης του υποβρυχίου καλωδίου. Η εταιρεία έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, έργα των εταιρειών GEFYRA SA, INTRAKAT, VINCI κ.α., ενώ πρόσφατα (02.07.2021) υπέγραψε MOU με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, και άλλες εταιρείες για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Χάλκης σε πρότυπο νησί «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας.

Η SUEZ Greece, διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Τον Φεβρουάριο του 2018 η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων του. Διαθέτει επίσης μικρή συμμετοχή με ποσοστό 5,012% στην ΕΥΑΘ.

Η εταιρεία VALOREM υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων ισχύος 82 MW στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με στόχο τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία τους βραχυπρόθεσμα. Η εταιρεία προχώρησε παράλληλα στη δημιουργία γραφείου στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία επιλέχθηκε από τη ΡΑΕ για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου στη Μαγούλα ισχύος 28 MW. Η κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει και θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Η εταιρεία EDF Renewables (πρώην EDF Énergies Nouvelles) έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, την EDF EN Hellas, από το 2005 η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω των θυγατρικών της εταιρειών, αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2019, η EDF Renewables στην Ελλάδα ανέλαβε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 60 MWp στη Βοιωτία, μέσα από μια μικτή δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE). Η εταιρεία διαθέτει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 277 MW (265 MW σε αιολικά και 12 MWp σε ηλιακά) σε 17 εγκαταστάσεις. Η εταιρεία διαθέτει επίσης δραστηριότητα Λειτουργίας και Συντήρησης στη χώρα μέσω της EDF Renewables Services Greece, της τοπικής θυγατρικής της, η οποία διαχειρίζεται 286 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δικό της λογαριασμό και τρίτους.

Η εταιρεία AKUO ENERGY SAS ίδρυσε γραφείο αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 εστιάζοντας στην ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και μικρών υδροηλεκτρικών έργων. Τον Οκτώβριο του 2020 Η Akuo Energy Greece [Θυγατρική της Akuo Energy] επενδύει στην Ελλάδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έργο Ηλεκτρισμού. Η εταιρεία εξετάζει επίσης την εφαρμογή λύσεων προσαρμοσμένων στις γεωγραφικές ανάγκες τη χώρας, όπως την τεχνολογία Floating PVs που εφαρμόζεται σε φράγματα και λίμνες, ή υβριδικές λύσεις (συνδυασμός φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης και γεννήτριας ντίζελ) για απομακρυσμένες περιοχές, ιδίως τα ελληνικά νησιά χωρίς διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. Η Akuo Energy Greece θα αναπτύξει από μόνη της περίπου 750 MW φωτοβολταϊκών έργων και περίπου 284 MW μαζί με την ιταλική Enel ,ως μέρος των σχεδίων της να επενδύσει 1,18 δισ. δολάρια στην Ελλάδα έως το 2025. Η εταιρεία συμμετείχε στις 02.07.2021 στην υπογραφή MOU με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, και άλλες γ/εταιρείες για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Χάλκης σε πρότυπο νησί «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Η Akuo Energy Greece πρόκειται να αναπτύξει περίπου 750 MW φωτοβολταϊκών έργων ως μέρος των σχεδίων της να επενδύσει 1,18 δισ. $ στην Ελλάδα έως το 2025. Το πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις σε αιολική, επίγεια και πλωτά ηλιακά έργα, καθώς και προγράμματα αποθήκευσης ενέργειας. Η Akuo Energy Greece θα αναπτύξει περίπου 750 MW φωτοβολταϊκών έργων μόνη της και περίπου 284 MW μαζί με την ιταλική Enel SpA

Η εταιρεία VOLTALIA ίδρυσε το 2007 τη θυγατρική Voltalia Ελλάς Α.Ε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα Λειτουργίας και Συντήρησης (Ο&Μ) έργων ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τρίτων, ενώ έχει εισέλθει ήδη, τόσο στην κατασκευή σταθμών ΑΠΕ για λογαριασμό τρίτων, όσο και σε επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που εκμεταλλεύεται η ίδια. Τον Αύγουστο 2020, η εταιρεία επελέγη σε δημοπρασία για την εγκατάσταση ηλιακού έργου στην Πελοπόννησο (Κορυθέο, Τρίπολη), συνολικής ισχύος 12 MW, συνδεδεμένου με 20ετή συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. που βρίσκονται στο. Η Voltalia ανέλαβε επίσης συμβόλαια κατασκευής και συντήρησης για ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 10 MW (PV) που ανήκει σε τρίτο, το οποίο εξασφάλισε επίσης στην ίδια δημοπρασία. Συνολικά, η Voltalia κατέχει και λειτουργεί 31 ηλιακούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 4,7 MW.

Αξιόλογη είναι και η παρουσία της εταιρείας Schneider Electric στην Ελλάδα που εκτείνεται πέραν των 45 ετών, με προϊόντα, εξοπλισμούς και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της ενέργειας, των έργων υποδομής, των κτηρίων και των κέντρων δεδομένων. Στην Ελλάδα η εταιρία διαθέτει δύο βασικές δραστηριότητες την εμπορική και τη βιομηχανική. Η εμπορική δραστηριότητά της πραγματοποιείται μέσω δύο γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η βιομηχανική μέσω του εργοστασίου της στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Υψηλή τεχνολογία

Η εταιρεία Thales, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών στους τομείς της αεροδιαστημικής, των μεταφορών, της άμυνας και της ασφάλειας, έχει παρουσία στην Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια. Η ελληνική θυγατρική δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας, μέσω της ενσωμάτωσης υποσυστημάτων για μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, καθώς και στον μη στρατιωτικό τομέα, στους τομείς ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, παρακολούθησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ελέγχου σιδηροδρομικών και αστικών μεταφορών (σηματοδότηση και σύστημα επικοινωνιών για τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, Αθηνών-Προμαχώνα, ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, πληροφοριακό σύστημα ελέγχου της Γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας).

Μεταφορές – Υποδομές

Η VINCI είναι η μεγαλύτερη διεθνώς γαλλική κατασκευαστική εταιρία, με ισχυρή και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα. Εκτός από τις θυγατρικές του Ομίλου για τις κατασκευές (VINCI Construction Hellas) και τις παραχωρήσεις (VINCI Concessions Grece), o όμιλος διαθέτει εταιρείες που διαχειρίζονται την εκμετάλλευση έργων, των οποίων είναι παραχωρησιούχος. Σε αυτά συγκαταλέγονται η καλωδιωτή γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Επίσης, συμμετέχει στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Πατρών-Κορίνθου, Ιονίας Οδού και Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο σημείο του Μαλιακού. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ιδρύσει ελληνική αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ VINCI, με στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από τη διαμόρφωση δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία και ανάπτυξης συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες του Ομίλου VINCI.

Η εταιρεία CMA-CGM Group, κορυφαία εταιρεία στις θαλάσσιες μεταφορές, διαθέτει πρακτορείο στην Ελλάδα, την CMA CGM ΕΛΛΑΣ, με γραφεία στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδος, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η θυγατρική της εταιρείας, Terminal Link, συμμετέχει με 33,33% στην εταιρεία SEGT, στην οποία ανήκει το 67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. [το υπόλοιπο 66,67% της SEGT ανήκει στον όμιλο Σαββίδη (Belterra Investments Ltd)].

Η εταιρεία GEODIS, που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών και logistics, έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1988, με γραφεία και εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία Alstom Transport S.A, θυγατρική του γαλλικού Ομίλου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πάνω από 40 χρόνια, αναλαμβάνοντας πανελλαδικά έργα, ενώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει συμμετάσχει στην κατασκευή των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας, στον προαστιακό σιδηρόδρομο, καθώς και στις επεκτάσεις αυτών, στα έργα σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου, καθώς επίσης και στο σιδηροδρομικό τμήμα Τιθορέας-Δομοκού. Επιπλέον, η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμό στις αρχές του 2018 -η υπογραφή σύμβασης ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο- για την προμήθεια 25 συρμών των μελλοντικών γραμμών του τραμ της Αθήνας. Επιπλέον, η εταιρεία υπέγραψε δύο συμφωνίες με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Μάρτιο 2020 και τον Ιούνιο 2020 για την ανακαίνιση του μηχανοστασίου και για υπηρεσίες ανακατασκευής και συντήρησης στις αμαξοστοιχίες αντιστοίχως, με τη συνολική αξία να φτάνει περίπου τα 40 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Alstom παρέδωσε την πρώτη ανακατασκευασμένη αμαξοστοιχία ETR470 Pendolino τον Ιανουάριο 2021, εγκαινιάζοντας έτσι τα τρένα υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα.

Καταναλωτικά προϊόντα

Τα προϊόντα της L ́Oreal πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Η πρώτη θυγατρική ιδρύθηκε το 1970 και το 1971 λειτούργησε ένα πρότυπο για την εποχή του εργοστάσιο που συνέχισε να παράγει μέχρι το 1999, οπότε και καταστράφηκε από το σεισμό. Η ελληνική θυγατρική του Ομίλου, L’OREAL HELLAS, δραστηριοποιείται σε τέσσερα κανάλια διάθεσης καλλυντικών: κομμωτήρια, φαρμακεία, επιλεκτική και ευρεία διανομή, διαθέτοντας εγκαταστάσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στον Αυλώνα και απασχολώντας 720 εργαζομένους.

Το εργοστάσιο της BIC στην Ελλάδα βρίσκεται στην Άνοιξη Αττικής, όπου εδρεύει το Παγκόσμιο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των ξυριστικών BIC, καθώς και 5 μονάδες παραγωγής, οι οποίες παράγουν κλασικά ξυριστικά και το 100% της νέας γενιάς ξυριστικών. Η εταιρεία διαθέτει υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από το 90% της παραγωγής εξάγεται, με διανομή σε 153 χώρες ανά τον κόσμο. Η BIC-ΒΙΟΛΕΞ δημιουργήθηκε το 1974 από την εξαγορά της ελληνικής ΒΙΟΛΕΞ (που ιδρύθηκε το 1952 και το 1973 σχεδίασε το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο). Το 2017, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις, ύψους 40 εκ. ευρώ, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ για πάγιο εξοπλισμό είχε διαθέσει επιπλέον 43 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρεία Hermès είναι γνωστή στον τομέα της πολυτελούς ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Στην Ελλάδα διατηρεί ένα υποκατάστημα στην Αθήνα.

Η Groupe SEB είναι κατασκευαστής μικροσυσκευών και οικιακού εξοπλισμού και έχει παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Στην Ελλάδα, η θυγατρική Groupe SEB Ελλάδος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1997 και τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα.

Η εταιρεία Parfums Christian Dior Hellas, μέλος του ομίλου εταιρειών LVMH, ιδρύθηκε το 1986 και είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στο χώρο των αρωμάτων, προϊόντων μακιγιάζ και προϊόντων περιποίησης του δέρματος.

Τον Ιούλιο του 2021 η Yves Saint Laurent [Θυγατρική της Kering (PPR)] (Γαλλία) εγκαινίασε στη Μύκονο ένα νέο κατάστημα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Nammos Village.

Η Sephora Greece, η οποία ανήκει στον κορυφαίο γαλλικό όμιλο πολυτελών προϊόντων LVMH, διαθέτει στην Ελλάδα ένα δίκτυο 34 καταστημάτων καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων αρωματοποιίας, το οποίο λειτουργεί σε αυτόνομη βάση.

Η MOREL Lunettes, εταιρεία γυαλιών, ίδρυσε το 2021 θυγατρική με την επωνυμία MOREL Hellas Η γαλλική MesDemoiselles, εταιρεία ενδυμάτων, άνοιξε το 2017 κατάστημα στη Μύκονο.

Η Leroy Merlin Ελλάδας δραστηριοποιείται στον τομέα των ιδιοκατασκευών και διακόσμησης σπιτιού και κήπου από τον Ιούνιο 2005. Διαθέτει 7 ιδιόκτητα καταστήματα στην Αθήνα (5), τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Το 5ο υποκατάστημα στην Αθήνα (Κηφισός) (7ο συνολικά) εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2020 και αποτελεί επένδυση ύψους 15 εκ. ευρώ, με δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας. Η επένδυση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας ύψους 20 εκ. ευρώ, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στην επόμενη 3ετία στην Ελλάδα και το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία καταστημάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, καθώς και τη δημιουργία νέου logistics center στην Αττική. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ίδρυσης καταστημάτων έως 1.000 τ.μ. σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.

Φαρμακοβιομηχανία

Η Sanofi-Aventis AEBE είναι μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, με ηγετική θέση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ υπάρχει κέντρο επιστημονικής ενημέρωσης και στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζομένους και διαθέτει 3 επιχειρησιακές μονάδες και 120 κέντρα κλινικών μελετών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ομιλος Pierre Fabre διαθέτει δύο θυγατρικές στην Ελλάδα, την Pierre Fabre Hellas, θυγατρική του Ομίλου Pierre Fabre Dermo Cosmetics και της Pierre Fabre Consumer Health Care στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης, η οποία ιδρύθηκε το 1992 και εμπορεύεται δερματολογικά καλλυντικά και την Pierre Fabre Farmaka A.E., θυγατρική της Pierre Fabre Pharmaceuticals, που ιδρύθηκε το 1996 στην Ελλάδα και εμπορεύεται φαρμακευτικά σκευάσματα.  Η BioMérieux SA, μέλος του Ομίλου Mérieux Alliance δραστηριοποιείται σε ένα ολοκληρωμένο εύρος υπηρεσιών υγείας: πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική παρακολούθηση. Η εταιρεία διαθέτει θυγατρική στην Ελλάδα (BIOMERIEUX HELLAS AE) από το 1997.

Η Servier ιδρύθηκε το 1954 και έχει παρουσία σε 149 χώρες, με περισσότερους από 22.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 3.000 στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Η Servier Hellas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1977.

Τρόφιμα και ποτά

Η Danone, η ηγέτιδα εταιρία σε γαλακτοκομικά προϊόντα στον κόσμο έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρίες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και την Numil Hellas Α.Ε (προϊόντα βρεφικής διατροφής). Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2019 η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει το γραφείο της Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα στην Ελλάδα, χωρίς η απόφαση αυτή να επηρεάζει την Numil Hellas A.E.. Τον Απρίλιο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τη γαλακτοβιομηχανία Δέλτα για την παραγωγή του Activia στην Ελλάδα, του πρώτου στραγγιστού γιαουρτιού με προβιοτικά.

Η Délifrance, θυγατρική της Nutrixo, στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και των αρτοσκευασμάτων, έχει συμπεριλάβει στην εμπορική της δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα με την ίδρυση της Délifrance Hellas Α.Ε. από το 1985 με έδρα την Μεταμόρφωση Αττικής.

Η βιομηχανία Groupe Bel, που ειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων, παράγοντας μεταξύ άλλων το εμβληματικό προϊόν της La Vache qui rit, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2002 με την εταιρία Fromageries Bel Hellas Α.Ε.

Η εταιρεία Lesaffre Hellas, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Lesaffre, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ζύμης αρτοποιίας, ιδρύθηκε το 1988 με αμιγώς εμπορικό χαρακτήρα. Η εταιρεία από το 2008 είναι εγκατεστημένη στον Ασπρόπυργο, ενώ το 2015 προχώρησε στη δημιουργία ενός Κέντρου Αρτοποίησης, το Baking Center, με σκοπό την παροχή τεχνικής υποστήριξης, οργανοληπτικών αναλύσεων καθώς και επιμορφωτικών ημερίδων και σεμιναρίων προς τους πελάτες της. Επιπλέον δραστηριοποιείται στην αγορά της λιανικής με τη φρέσκια μαγιά σε κύβους για οικιακή χρήση.

Η εταιρεία αλκοολούχων ποτών Pernod Ricard Hellas αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, διαθέτοντας προϊόντα όπως το ουίσκι Chivas Regal και η βότκα Absolut. Από ελληνικά brands, η εταιρεία διαθέτει προϊόντα όπως το Ούζο Μίνι και τα Λικέρ Αιολική. Το 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ελληνική εταιρία premium λικέρ ROOTS SPIRITS ΕΠΕ για τη παραγωγή των τεσσάρων προϊόντων της Roots Spirits στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της Pernod Ricard Hellas στη Μυτιλήνη. Τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συνεργασία αυτή επεκτείνεται, με την Pernod Ricard Hellas να αναλαμβάνει και τη διανομή των αποσταγμάτων Roots. Η εταιρεία Rémy Cointreau προσέθεσε το 2000 στο χαρτοφυλάκιό της το διεθνώς γνωστό ελληνικό brand ΜΕΤΑΞΑ.

Ασφαλιστικές υπηρεσίες

Ο όμιλος AXA δραστηριοποιείται στον τομέα παροχών γενικών ασφαλιστικών υπηρεσιών από το 2007 με την απόκτηση και μετονομασία της Alpha Ασφαλιστικής σε ΑΧΑ Ασφαλιστική. Στις 31/12/2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Generali για να πουλήσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 31/05/2021, έναντι συνολικού καθαρού τιμήματος 167 εκ. ευρώ.

Ο όμιλος Groupama δραστηριοποιείται από το 2007 υπό την επωνυμία Groupama Asfalistiki για παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (κυρίως στους τομείς της αυτοκίνησης και της υγείας). Η CNP Ασφαλιστική, μέλος του Ομίλου CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS, ο οποίος ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο CNP ASSURANCES, με 160 χρόνια ιστορίας, παρουσία σε 19 χώρες και με πάνω από 37 εκ. ασφαλισμένους, δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλισης ακινήτων. Η Credit Agricole Life δραστηριοποιείται στο χώρο των ασφαλίσεων ζωής από το 2001, οπότε ιδρύθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου της Crédit Agricole S.A., της ασφαλιστικής της εταιρίας Predica και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, με την επωνυμία Εμπορική Ζωής.

Τουριστικός τομέας

Η Accor Hotels διαθέτει 4 ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα (Novotel Athens, Sofitel Athens Airport, Ibis Styles Athens Routes, που άνοιξε τον Αύγουστο του 2019, και Athens Capital Hotel – MGallery που άνοιξε το 2020), δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη (ibis Styles Heraklion Center και NIKO Seaside Resort Crete – MGallery), μία μονάδα στη Ρόδο (Mercure Rhodes Alexia Hotel & Spa) και μία μονάδα στην Κέρκυρα (Angsana Corfu), που άνοιξε τον Απρίλιο του 2021). Η γαλλο-κινεζικών συμφερόντων εταιρία Club Med διαθέτει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Εύβοια.

Τραπεζικός τομέας

Έντονη μείωση των γαλλικών επενδύσεων το 2012, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της πώλησης μεριδίου που διέθετε η Société Générale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στον Όμιλο Πειραιώς και της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής που διατηρούσε η Crédit Agricole στην Alpha Bank. Η εν λόγω μείωση ακολούθησε ως αποτέλεσμα συνεχόμενων παρουσιαζόμενων ζημιών στα αποτελέσματα των ανωτέρω γαλλικών τραπεζών, σε σημείο που η διατήρηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη.

Ο όμιλος της Crédit Agricole επέστρεψε το 2015, μέσω της θυγατρικής ασφαλιστικής της εταιρείας, στην ελληνική αγορά, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό 9,75% λόγω της μετατροπής ομολόγων της ελληνικής τράπεζας που διακρατούσε η Crédit Agricole σε μετοχές κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της Alpha Bank. Τον Φεβρουάριο 2017, σε συνέχεια μετατροπής ομολογιών σε μετοχές, το μετοχικό ποσοστό της Crédit Agricole στην Alpha Bank ανήλθε στο 0,44%.

Υπηρεσίες

Η Teleperformance Greece αποτελεί εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 και αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που εισήγαγε το Contact Center Outsourcing στην τοπική αγορά. Το 2002 η ελληνική εταιρεία έγινε το Περιφερειακό Κέντρο της εταιρείας για τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και το 2004 άρχισε να μετατρέπεται σε βασικό πολυγλωσσικό κέντρο για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί ένα multilingual hub που εξυπηρετεί περισσότερες από 140 αγορές σε 40 γλώσσες και διαλέκτους και απασχολεί περισσότερα από 8.700 άτομα από 109 εθνικότητες. Η Teleperformance Greece λειτουργεί σήμερα πέντε πολυγλωσσικά κέντρα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στα Χανιά, με συνδυασμένη χωρητικότητα περισσότερων από 11.650 σταθμών εργασίας.

Η εταιρεία Bureau Veritas Greece ειδικεύεται στην επιθεώρηση, ανάλυση, έλεγχο και πιστοποίηση προϊόντων, υποδομών (κτίρια, βιομηχανικοί χώροι, εξοπλισμός, πλοία κ.λπ.) και συστημάτων διαχείρισης σε σχέση με κανονιστικά ή εθελοντικά πρότυπα. Η έδρα της βρίσκεται στον Πειραιά. Τον Μάιο του 2020, η εταιρεία εγκαινίασε ένα Κέντρο Απομακρυσμένης Έρευνας στον Πειραιά, που προσφέρει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως σύνδεσης στους επιθεωρητές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο με πλοία, ναυπηγεία, εμπειρογνώμονες και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.

Η εταιρεία Edenred που εφηύρε τη διατακτική γεύματος Ticket Restaurant, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1997. Σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 6.000 εταιρείες, εξυπηρετώντας άνω των 300.000 δικαιούχων.

Ο Όμιλος GEFCO ίδρυσε θυγατρική εταιρεία, την Gefco Greece, το 2015 στην Ελλάδα (Αθήνα), η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες μεταφορικές υπηρεσίες, σε οδικές, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές αλλά και υπηρεσίες στο logistics αυτοκινήτων.

Η εταιρεία WebHelp Greece από το 2016 δραστηριοποιείται στον τομέα του Business Process Outsourcing (BPO), σε τομείς που εκτείνονται από την εμπειρία των πελατών (customer experience), τη διαχείριση πληρωμών (payment management), τις πωλήσεις και τις υπηρεσίες μάρκετινγκ μέσω φωνητικών, κοινωνικών και ψηφιακών καναλιών. Διαθέτει εγκαταστάσεις σε 2 σημεία στην Αθήνα. Η γαλλική εταιρεία TGS Soregor που δραστηριοποιείται στον τομέα των λογιστικών ελέγχων ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, την TGS Hellas, το 2019.

Η εταιρεία Sitel, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Acticall ξεκίνησε το 2020 τη λειτουργία ενός κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών εταιρειών σε ευρωπαϊκές αγορές δυναμικότητας 1000 υπαλλήλων.

Η εταιρεία Safic-Alcan, προμηθεύτρια χημικών προϊόντων, ίδρυσε το 2019 θυγατρική στην Ελλάδα.

Η εταιρεία Barnes, που δραστηριοποιείται στην πώληση και μίσθωση πολυτελών κατοικιών άνοιξε το 2018 γραφείο στην Αθήνα με στόχο την εξυπηρέτηση αλλοδαπών που ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Τέλος, ως παράδειγμα γαλλικών αποεπενδύσεων στη χώρα μας αναφέρουμε τη συρρίκνωση κατά το εν πέμπτο της γαλλικής αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων «5 à Sec», που το 2009 διέθετε πάνω από 100 καταστήματα, εκ των οποίων λειτουργούν σήμερα τα 28.

Επενδύσεις της Ελλάδας στη Γαλλία

Από την άλλη πλευρά, οι  επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί –κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών- στους κάτωθι τομείς από τις εταιρείες:

Δομικά υλικά και βιομηχανικά προϊόντα

Η εταιρεία πλαστικών Lariplast κατασκεύασε το 2011 παραγωγική μονάδα στη Γαλλία και το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία της (παραγωγή, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία). Το εργοστάσιο βρίσκεται 145 χλμ Βόρεια του Παρισιού στα Γαλλο-Βελγικά σύνορα στην πόλη Marle, της περιφέρειας Picardie. Ωστόσο, ένεκα της πρόσφατης απαγόρευσης πλαστικών μίας χρήσης στη Γαλλία, η εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή χάρτου για οικιακή χρήση.

Η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ το 2006 συγχώνευσε δύο γαλλικές εταιρείες, τις Producteurs Agricole και Polyane Prolen (Deltatex) σε μια νέα εταιρεία, την AGRIPOLYANE. Η εταιρεία αυτή είναι κορυφαία παραγωγός πλαστικών μεμβρανών για τη γεωργία, τις κατασκευές και τη βιομηχανία στη Γαλλία, ενώ παράλληλα εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΛ διαθέτει θυγατρική εταιρεία στη Γαλλία, την ALUMIL FRANCE SAS, με εμπορική κυρίως δραστηριότητα. Η μητρική εταιρεία διαθέτει πάνω από 5.000 σημεία πώλησης σε 45 χώρες, 18 εργοστάσια και 24 θυγατρικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Ο Όμιλος Χαλκόρ αναπτύσσεται ισχυρότερα στη γαλλική αγορά μετά την ενσωμάτωση στις εμπορικές του δραστηριότητες του τομέα χαλκού της εταιρίας Reynolds European SA το Φεβρουάριο 2015. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επένδυσης που πραγματοποίησε ο μητρικός Όμιλος Viohalco στην εταιρία Reynolds European SA με την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων και του δικτύου διανομής της τελευταίας και την ίδρυση της Reynolds Cuivre SAs, ως νέας θυγατρικής του Ομίλου. Έπειτα από την απόσχιση της Reynolds European SA, η θυγατρική εταιρεία της Viohalco, Reynolds Cuivre SAs, απέκτησε τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, τις μετοχές της, το πελατολόγιο της και τις υπάρχουσες συμβάσεις της.

Η εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων KLEEMANN διέθετε Γραφείο  Αντιπροσωπείας στη Γαλλία, με έδρα στο Παρίσι, από το 2014, ενώ το 2017 προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας KLEEMANN Ascenseurs, με σκοπό να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους τοπικούς πελάτες και να ενισχύσει την θέση της στην τοπική αγορά, αναλαμβάνοντας ιδιαίτερα απαιτητικά έργα. Η γκάμα των έργων της εταιρίας στη Γαλλία περιλαμβάνει έργα όπως το Πανεπιστήμιο Jussieu και τα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Η εταιρεία ξύλινων κατασκευών EPEXYL ίδρυσε Γραφείο Αντιπροσωπείας στη Γαλλία το 2015 κι έχει έκτοτε αναλάβει σειρά έργων στη χώρα, όπως την ανακαίνιση του Palais de Justice, καθώς και διάφορα οικιστικά συγκροτήματα στο Παρίσι. Επίσης, η εταιρεία συνεργάζεται με την Accor Hotel Group, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του γαλλικού ομίλου. Το 2018 η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας EPEXYL France.

Η εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., με αντικείμενο την αντιδιαβρωτική προστασία επιφανειών, δραστηριοποιείται στη Γαλλία πάνω από 15 έτη, αναλαμβάνοντας κυρίως ναυπηγοεπισκευαστικά έργα. Η εταιρεία το 2009 ανέλαβε, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, την 19η καμπάνια βαφής του Πύργου του Άιφελ, αποτελώντας την πρώτη μη γαλλική εταιρεία που ανέλαβε το έργο αυτό. Η εταιρεία το 2018 προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστήματος στη Γαλλία (Σαιν Ναζαίρ), όπου αναλαμβάνει έργα, κυρίως σε κρουαζιερόπλοια, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της περιοχής.

Υπηρεσίες τουρισμού

Το 1993 ο Όμιλος Κυριακούλη συμμετείχε στη σύσταση της γαλλικής εταιρείας SARL VENT PORTANT, με ποσοστό 66,67%. Η τελευταία, το 1999 εξαγόρασε τη γαλλική εταιρεία SARL POINT D’AMURE, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Γαλλία. Η εξαγορασθείσα εταιρεία μετονομάστηκε σε SARL KIRIACOULIS POINT D’AMURE VENT PORTANT. Επιπλέον, το 1996 ο Όμιλος Κυριακούλη ίδρυσε θυγατρική εταιρεία, την SARL KIRIACOULIS France, με έδρα το La Rochelle και αντικείμενο την εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής ιδιοκτησίας της.

Η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με απευθείας τακτικές πτήσεις, καθώς και άλλες εποχικές πτήσεις, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί, η ανακοίνωση συμφωνίας (28.03.2018) και υπογραφή σχετικού MoU μεταξύ της Aegean και της Airbus για την αγορά 30 αεροσκαφών (20 Airbus- A320neo και 10 Airbus-A321neo), με συμβόλαιο επέκτασης για επιπλέον 12 αεροσκάφη, τα οποία θα αυξήσουν τον τελικό αριθμό σε 42 συνολικά αεροσκάφη. Η παράδοση των αεροσκαφών ξεκίνησε το 2022 και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Τα εν λόγω αεροσκάφη κατασκευάζονται κατά μεγάλο μέρος στις εδώ εγκαταστάσεις της γαλλο- γερμανικής εταιρείας. Η συμφωνία αγγίζει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, τη μεγαλύτερη επένδυση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Η Sky Express είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία, η οποία απέκτησε σημαντική θέση στο τοπίο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Ανανεώνει συνεχώς τον στόλο της αγοράζοντας καινούρια Airbus και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της.  Αυξάνοντας τον αριθμό απευθείας τακτικών πτήσεων όλο τον χρόνο, στόχος της είναι η καθιερώση της Ελλάδας ως δωδεκάμηνου προορισμού.

Φάρμακα και καλλυντικά

Lavipharm – ερευνητικά εργαστήρια: το 1989 ο Όμιλος επιχειρήσεων Λαβίδα ιδρύει την εταιρεία Laboratoires Lavipharm στο Παρίσι. Tο 1992 ίδρυσε κοινοπραξίες με τη Synthélabo (Synthélabo-Lavipharm) και τη L’Oreal Cosmetique Active (Lavicosmetica). Το 1995 κυκλοφόρησε στην αγορά της Γαλλίας το διαδερμικό σύστημα νιτρογλυκερίνης και το 1997 το επιδερμικό σύστημα κατά της ακμής ιδίας Έρευνας και Ανάπτυξης της Lavipharm, από τη L’Oreal, σε 40 χώρες. Το 2000 η Lavipharm προχώρησε στην εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Hitex.

Η παρουσία της εταιρείας Gerolymatos International στη Γαλλία ξεκίνησε το 2005 με τη συμμετοχή του Ομίλου στο Laboratoire A.I.M. με τη μορφή κοινοπραξίας. Στη συνέχεια, η συμμετοχή στη γαλλική εταιρεία αυξήθηκε και έφτασε στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Laboratoire A.I.M. – Groupe Gerolymatos S.A.S., θυγατρική της ελληνικής εταιρείας, επικεντρώνεται στην άντληση και επεξεργασία θαλασσινού νερού, από εγκεκριμένη εγκατάσταση στον κόλπο του Cancale στις ακτές της Βρετάνης, το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων της εταιρείας, αλλά και για την προμήθεια πολλών εταιρειών με καθιερωμένες μάρκες με βάση το θαλασσινό νερό.

Ο ελληνικός Όμιλος ΦΑΜΑΡ είχε παρουσία στη γαλλική αγορά από το 2001 μέσα από μία σειρά εξαγορών φαρμακευτικών εργοστασίων. Το 2001 εξαγόρασε τα εργοστάσια της Novartis στην Ορλεάνη και της Aventis στη Νορμανδία, το 2002 το κέντρο διανομής Sephora στο Boigny και το 2004 τη μονάδα παραγωγής της Aventis στο Saint Genis Laval. Το 2006 προέβη στην εξαγορά του εργοστασίου Abbott στο Saint Remy και το 2009 στην εξαγορά του εργοστασίου Johnson & Johnson στην Ορλεάνη. Το 2005 μεταφέρθηκε η έδρα του Ομίλου Famar στο Παρίσι. Ωστόσο, το 2017 η εταιρεία περνάει στον έλεγχο του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου KKR, το οποίο προσπαθεί να πουλήσει πολλές από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Τον Νοέμβριο του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά από τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Delpharm των 3 εκ των τεσσάρων εγκαταστάσεων παραγωγής που η εταιρεία διέθετε στη Γαλλία (Ορλεάνη, L’Aigle-Alençon, St. Rémy Sur Avre). Ελλείψει αγοραστή, η τέταρτη μονάδα παραγωγής της Famar στη Γαλλία (Saint-Genis- Laval στη Λυών) υπήχθη σε δικαστικό διακανονισμό τον Ιούνιο του 2019. Τον Ιούλιο του 2020, το Εμπορικό Δικαστήριο των Παρισίων ενέκρινε της εξαγορά της τέταρτης αυτής μονάδας από την λιβανικών συμφερόντων εταιρεία Benta Pharma.

Η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ ίδρυσε το 2019 θυγατρική στη Γαλλία, την KORRES France, η οποία απορρόφησε τις δραστηριότητες της εταιρείας GBC που διαθέτει κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού (Marais), καθώς και σημαντική παρουσία σε πολυκαταστήματα, όπως το Monoprix, Le Bon Marché και Monop Beauté.

Τρόφιμα

Η εταιρεία IFANTIS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλλαντικών και έτοιμων γευμάτων στην Ελλάδα, ίδρυσε το 2016 θυγατρική εταιρεία στη Γαλλία, με την επωνυμία IFANTIS FRANCE SAS με έδρα στα προάστια των Παρισίων.

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ προχώρησε στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Olympus Foods France S.A.R.L. το 2019. Η εταιρεία βρίσκεται στην Κεντρική Αγορά του Παρισιού Rungis.

Κοσμήματα

Ο Οίκος Ζολώτας, μέλος της Επιτροπής Colbert, διατηρεί κατάστημα σε κεντρικό εμπορικό δρόμο των Παρισίων όπου εντοπίζονται τα πλέον ακριβά καταστήματα πώλησης κοσμημάτων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η θυγατρική εταιρεία της Folli Follie, Folli Follie France, η οποία λειτουργούσε στη Γαλλία από το 2012 με έδρα το Fontenay-Sous-Bois στα περίχωρα του Παρισιού, βρίσκεται υπό δικαστική εκκαθάριση από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η εταιρεία Apriati διατηρεί κατάστημα σε κεντρικό σημείο στο Παρίσι. Οινοποιία

Η οινοποιία Μπουτάρη το 2005 εξαγόρασε το Domaine de Mayrac, οινοποιείο που περιβάλλεται από αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.

Υπηρεσίες και λοιπή παρουσία

Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Autovision δραστηριοποιείται στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, με περισσότερα από 1.000 κέντρα ελέγχου οχημάτων στη Γαλλία, 65 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

Η εταιρεία Cocomat διαθέτει θυγατρική εταιρεία Coco-Μat France από το 2012 στη Γαλλία, ενώ από το 2016 η εταιρεία διαθέτει και κατάστημα σε κεντρικό σημείο στο Παρίσι. Η εταιρεία εξοπλίζει με προϊόντα της 16 ξενοδοχεία σε όλη τη Γαλλία.

Η εταιρεία Profile Software, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και τον ευρύτερο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εισήλθε στη γαλλική αγορά το 2017, μέσω της εξαγοράς της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Login.

Επιπροσθέτως, σειρά εταιρειών, κυρίως του χώρου των δομικών υλικών (μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές), δραστηριοποιούνται στη γαλλική αγορά, μέσω ανάληψης έργων, συχνά ως υπεργολάβοι γαλλικών ή άλλων εταιρειών.

Τέλος, αξιόλογος είναι ο αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα εισαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Γαλλία, καθώς και ελληνικών καταστημάτων που πωλούν προϊόντα τροφίμων και έτοιμα φαγητά (traiteur), ενώ τέλος σημαντική είναι η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και στον χώρο της εστίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις