Αν και έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βγει αλώβητη, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο, και αυτός δεν είναι άλλος από την επιβράδυνση της Κίνας, όπως αναφέρει το Yahoo Finance.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία η δραστηριότητα υπηρεσιών της Κίνας έφτασε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Αύγουστο. Η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα μπορούσε να γίνει αντίθετος άνεμος για μια κατά τα άλλα ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με οικονομολόγους της EY.

JP Morgan: Είμαστε λίγους μήνες μακριά από την επόμενη κρίση – Τα καταφύγια

«Ενώ υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία για μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες προκλήσεις εξακολουθούν να θολώνουν τον ορίζοντα με την οικονομική αναταραχή της Κίνας να αναδεικνύεται ως κορυφαίος κίνδυνος», έγραψαν σε σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY Γκρεγκ Ντάκο και η ανώτερη οικονομολόγος της EY Λυδία Μπουσούρ.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η κρίση στον τομέα των ακινήτων επανεμφανίστηκε, θέτοντας νέους κινδύνους για τις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές.

Μετά από μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε σε 2% το 2022, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1976. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό θα άλλαζε το 2023, καθώς οι περιορισμοί λόγω Covid εξαφανίστηκαν. Αλλά η επαναλειτουργία της οικονομίας ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο.

Το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,3%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street λόγω της επιβράδυνσης των επενδύσεων σε ακίνητα και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη ώθησε τις εταιρείες της Wall Street να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τη συνολική ανάπτυξη φέτος.

Συνολικά, η εμπορική έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην Κίνα είναι ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ.

Το σενάριο της Wells Fargo

Πρόσφατη έρευνα από την Wells Fargo έδειξε ότι μια «σκληρή προσγείωση» στην Κίνα, όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά, θα είχε μόνο «μέτριο» αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Στο σενάριο που διερεύνησε η Wells Fargo, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο της Oxford Economics, προέβλεψε σταθερή ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία το 2024 και συρρίκνωση 2,6% το 2025 πριν από την ανάκαμψη σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2026.

Αυτό το αξιοσημείωτο «αναπτυξιακό σοκ» για την κινεζική οικονομία θα μείωνε μόνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2024 και 0,2 ποσοστιαία μονάδα το 2025, σύμφωνα με την Wells Fargo.

«Οι εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι λίγο μεγαλύτερες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τις χαρακτηρίζαμε σημαντικές», έγραψε στις 25 Αυγούστου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo, Τζέι Μπράισον.

Η ομάδα οικονομολόγων της EY αναγνωρίζει επίσης ότι η άμεση εμπορική έκθεση της οικονομίας των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι μάλλον μικρή.

Οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

Αλλά «μια πιθανή σύσφιγξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών που σχετίζεται με έναν «φόβο για την ανάπτυξη της Κίνας» θα μεγεθύνει σημαντικά τον αντίκτυπο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της EY.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν βρόγχο ανατροφοδότησης όπου οι συμπιεσμένες τιμές των μετοχών αντιμετωπίζονται με αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, συμβάλλοντας στην αστάθεια της αγοράς εν μέσω ασθενούς επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μέσα σε ένα τέτοιο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι καταναλωτές προτιμούν να αποταμιεύουν παρά να ξοδεύουν και αυτό κατά συνέπεια επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Προς το παρόν, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα,  αλλά η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα γίνει ολοένα και πιο ευαίσθητη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται περαιτέρω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή