Kατά 2,2% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ουκρανίας τους πρώτους επτά μήνες του 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ουκρανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 1/3 πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Όμως, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εποχής του πολέμου και η οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν.

Η Nadiia Bigun, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των επιχειρηματιών στη χώρα είχε ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο.

Ουκρανία: Θυμό και απογοήτευση των Ρώσων στρατιωτών κατέγραψαν υποκλοπές του Κιέβου

Θετικά νέα

«Έχουμε θετικά νέα — οι ουκρανικές επιχειρήσεις ανακάμπτουν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρηματιών αυξάνεται. Από τα μέσα του καλοκαιριού έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια επιχειρηματίες», πρόσθεση.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί χρηματοδοτούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας χάρη στα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις».

Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας ώθησε την κυβέρνηση να βελτιώσει τις προβλέψεις της για το έτος.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,9% το 2023 από τον προηγούμενο στόχο του 2%, και αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα «τρέξει» με 3,5% το επόμενο έτος.

Οι δυτικοί δανειστές της Ουκρανίας ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή