Για ανθρωποκτονία από κοινού  και για παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, κατηγορούνται οι 4 ναυτικοί του Blue Horizon που έχουν συλληφθεί μετά τα βίντεο που δείχνουν μέλη του πληρώματος να πετούν από τον καταπέλτη στη θάλασσα τον 36χρονο που ήθελε να επιβιβαστεί στο πλοίο, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι κατηγορούμενοι, καπετάνιος, ύπαρχος, λοστρόμος και αξιωματικός καταστρώματος θα απολογηθούν στην εισαγγελία σήμερα το μεσημέρι, κι ενώ ακόμη δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα για το «έγκλημα».

Όλα έγιναν γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης, κατά την αναχώρηση του πλοίου Blue Horizon, της Bluestar Ferries, που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο.

Αρχικά το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 36 ετών που έπεσε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να εισέλθει στο πλοίο, ενώ είχαν λυθεί οι κάβοι.

Ωστόσο την πλήρη ανατροπή στην υπόθεση έφερε η δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνουν μέλη του πληρώματος του πλοίου να διαπληκτίζονται και στη συνέχεια να σπρώχνουν και μάλιστα δύο φορές τον 36χρονο που προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέφτει στη θάλασσα από όπου ανασύρθηκε μετά από λίγο νεκρός.

Κρίσιμα ερωτήματα

Αξιοσημείωτο είναι, ότι και μετά την πτώση, το πλοίο δεν σταματά για την επιχείρηση διάσωσης του 36χρονου και αναχωρεί κανονικά σαν να μην συνέβη το παραμικρό.

Χρειάστηκε η εντολή εισαγγελέως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για να επιστρέψει στο λιμάνι και να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη του καπετάνιου και μελών του πληρώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για την καθυστέρηση του πλοίου, η οποία ανέφερε ότι «ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Όπως έγραψε το in, η υπόθεση γεννά ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

Το πλοίο είναι έτοιμο ν’ αναχωρήσει και οι μηχανές του, απ’ ό,τι φαίνεται στα βίντεο, δουλεύουν στο φουλ. Επιτρέπεται ή απαιτείται ν’ απομακρυνθεί από την προβλήτα και να βγει από το λιμάνι με τις μηχανές σχεδόν στο ρελαντί;

Επίσης, υπάρχει επιβλέπων αξιωματικός που ελέγχει τη φόρτωση αλλά και την επιβίβαση των επιβατών και δίνει την άδεια για την αναχώρηση εφόσον έχει ελέγξει ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Είναι αυτή ασφαλής όταν μέλη του πληρώματος (δεν ξέρουμε εάν ο ένας από αυτούς είναι ο υπεύθυνος αξιωματικός) διαπληκτίζονται πάνω στον καταπέλτη;

Ακόμα και αν αιφνιδιάστηκε από το άτομο που επιχείρησε να μπει τρέχοντας ενώ είχε δώσει εντολή αναχώρησης, τι έκανε για να τη σταματήσει;

Ξεπερνώντας το ανθρώπινο στοιχείο της βοήθειας προς έναν άνθρωπο που κινδυνεύει (τι είναι αυτά τώρα μπροστά στην έγκαιρη αναχώρηση ενός πλοίου;) τίθεται το ερώτημα: Είναι υποχρεωμένος ο πλοίαρχος, από τη στιγμή που υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, να σταματήσει και να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για τη διάσωσή του;

Και τέλος, την εκφόρτωση, φόρτωση και επιβίβαση επιβλέπει προσωπικό του Λιμενικού που βρίσκεται μπροστά από τον καταπέλτη. Υπήρχε εκείνη τη στιγμή και τι έπραξε για όλα αυτά που συνέβησαν μπροστά στα μάτια του;

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα