Το «τρίποντο» των Γιάννη, Θανάση, Κώστα και Άλεξ Αντετοκούνμπο στην Ελληνικά Οινοποιεία είναι μόνο η αρχή για την εταιρεία συμμετοχών υπό τη διοίκηση του Ηλία Γεωργιάδη.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης, που ελέγχει την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ Premia Properties, μαζί με μετόχους, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που στα 29 του είναι πλέον ένας πετυχημένος επιχειρηματίας εκτός από αθλητής παγκόσμιου βεληνεκούς, καθώς και την επενδυτική ομάδα της Sterner Stenhus, έχουν οραματιστεί ένα λαμπρό μέλλον για την Ελληνικά Οινοποιεία.

Κύρια στόχευση για την εταιρεία, η οποία εμπορεύεται τα κρασιά Boutari και το νερό Ιόλη, είναι να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ποτών, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, εντός και εκτός της ελληνικής αγοράς, όσο και μέσω εξαγορών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί μία εξαγορά ελληνικού οινοποιείου, μια κίνηση που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω το «αποτύπωμά» της στον κλάδο του κρασιού μεγεθύνοντας τον τζίρο της.

Premia Properties: Στα 281 εκατ. η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εξαγορές από τη holding, που ενδεχομένως να γίνουν και μέσω στρατηγικών συνεργασιών, δεν θα σταματήσουν εκεί. Ήδη εξετάζονται διάφορες επιχειρήσεις από τον κλάδο του κρασιού, οι οποίες διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με κυριότερα την υγιή δομή, τους ποιοτικούς αμπελώνες, τα ιδιόκτητα οινοποιεία, τις εξαγωγικές προοπτικές και τη διάθεση των ιδιοκτητών να παραμείνουν ενεργοί στο νέο σχήμα.

Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η επέκταση της παραγωγικής μονάδας του νερού Ιόλη και σε νέες κατηγορίες, με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα που μεταξύ των άλλων προσφέρουν και οφέλη υγείας, όπως τα βιταμινούχα νερά και τα νερά με γεύσεις.

Επιπλέον εξετάζεται σοβαρά η προοπτική να μπει η εταιρεία στην κατηγορία των αποσταγμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ως άκρως ενδιαφέρουσα.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό σχέδιο ύψους 4-5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, όπως το είχαν περιγράψει πριν λίγους μήνες τα αδέλφια Γεωργιάδη, θα αυξηθεί.

Απώτερος στόχος το Χρηματιστήριο

Οι νέοι ιδιοκτήτες της ιστορικής οινοποιίας Boutari και του νερού Ιόλη θα επιδιώξουν στο μέλλον – όχι στο πολύ μακρινό – η εταιρεία συμμετοχών Ελληνικά Οινοποιεία να μπει στο Χρηματιστήριο.

Η εισαγωγή των μετοχών της Ελληνικά Οινοποιεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδιάζεται όταν η εταιρεία θα έχει «ανεβάσει» τζίρους και θα διαθέτει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων πάντα στον κλάδο των ποτών.

Ενισχύεται η διοικητική ομάδα

Βασικός πυλώνας του στρατηγικού πλάνου για τη holding, στην οποία συμμετέχει κατά 10% ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του μέσω της εταιρείας τους Ante Inc., είναι η ενδυνάμωση των διοικητικών ομάδων, τόσο της οινοποιίας Boutari, όσο και της μάρκας Ιόλη.

Ήδη αναγνωρισμένα στελέχη του κλάδου των τροφίμων έχουν ενταχθεί στις δύο εταιρείες. Ο Παναγιώτης Σαλικόπουλος, πρώην διευθυντής του εργοστασίου της εταιρείας Μπισκότα Παπαδοπούλου στον Βόλο όπου παράγονται τα Caprice, «τρέχει» το εργοστάσιο του νερού Ιόλη στη Λαμία, ενώ στην Boutari έχει ενταχθεί o Δημήτρης Μάρκου στη θέση του εμπορικού διευθυντή προερχόμενος από την Cavino.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της Boutari, οι πωλήσεις της εταιρείας καταγράφουν εφέτος ρυθμό ανάπτυξης 40%, ενώ οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25%.

Αναμφίβολα η αναγνωρισιμότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποτελεί τον ενδέκατο πιο καλοπληρωμένο αθλητή παγκοσμίως, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών ειδικά στην Αμερική, αλλά όχι μόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, το 2022 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία, εκ των οποίων περίπου τα 57 εκατ. ευρώ προέρχονται από αγορές εντός της Ε.Ε. και τα 42 εκατ. ευρώ από τρίτες χώρες.

Πώς αποφάσισε ο Γιάννης να επενδύσει στα ελληνικά τρόφιμα

Ο Γιάννης, έχοντας ήδη δυναμική παρουσία στο εγχώριο real estate (έχει επενδύσει σε μία από τις γειτονιές του τουριστικού θερέτου Costa Navarino) και οσονούπω και στο λιανικό εμπόριο (σχεδιάζει νέο κατάστημα Antetokounbros στην οδό Ερμού, έχοντας ιδρύσει, πριν από ένα χρόνο το πρώτο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), βρήκε ελκυστική την πρόταση να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας.

Με τους Έλληνες Κώστα Τσιγκουράκο, οικονομικό διευθυντή και Γιώργο Πάνου, Chief Marketing Officer, στη διοικητική ομάδα της Ante Inc. έγινε η πρώτη επαφή των δύο πλευρών και μετά από συζητήσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες επήλθε η συμφωνία.

Οι επιχειρήσεις των Αντετοκούνμπο

Πάντως η αγορά του 10% της Ελληνικά Οινοποιεία δεν αποτελεί το ντεμπούτο των τεσσάρων αδελφών Αντετοκούνμπο στα τρόφιμα και ποτά, καθώς η Ante Inc. έχει τοποθετηθεί επιλεκτικά και σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο απέκτησε μερίδιο στην καναδική εταιρεία ζαχαρωδών Candy Funhouse, όπως και στα ενεργειακά ποτά Ready.

Επιπλέον έχει συμμετοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα του Τενεσί, Nashville FC και στο Golf Club του Λος Άντζελες, με συνιδιοκτήτες τις Venus και Serena Williams και τον σύζυγο της Serena, Alexis Ohanian, ενώ τα αδέλφια έχουν στα σκαριά και μια εταιρεία παραγωγής, όπως κάνουν τόσοι άλλοι παίκτες του N.B.A.

Παράλληλα, πριν από μερικούς μήνες Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον Τζον Κουδούνης και τον ιδρυτή της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος, δημιούργησαν το Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, μια δέσμη επενδυτικών κεφαλαίων ESG. Μάλιστα το πρώτο ETF που δημιουργήθηκε διαπραγματεύεται ήδη στο NYSE.

Μία από τις πρώτες του επενδύσεις των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν στους Milwaukee Brewers, το 2021, μια αμερικανική επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ με έδρα το Μιλγουόκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις