Η Ρωσία αναμένεται να πουλήσει φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Κίνα σχεδόν στο μισό της τιμής από αυτό που προβλέπεται για την Ευρώπη τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές έως το 2026 που κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και αποκαλύπτει το Bloomberg News η τιμή του φυσικού αερίου για την Κίνα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 271,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το επόμενο έτος σε σύγκριση με μέσο όρο 481,7 δολάρια για πελάτες στην Ευρώπη και την Τουρκία.

«Εδωσαν τα χέρια» Πούτιν – Ερντογάν για ενεργειακό hub στην Τουρκία

Το χάσμα τιμών φαίνεται να παραμένει στον ίδιο βαθμό μέχρι το 2026 με σταδιακές μειώσεις και για τις δύο περιοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ρίχνουν φως σε μια σύμβαση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη ποτέ για τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην China National Petroleum Corp. μέσω της σύνδεσης Power of Serbia. Οι παράμετροι των τιμών δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δηλώσει απλώς ότι η τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα συνδεόταν με τις τιμές του πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει εντείνει τους ενεργειακούς της δεσμούς με την Κίνα.

Μάλιστα, η κινεζική αγορά έχει αναδειχθεί σε υψίστης σημασίας για την Ρωσία, καθώς η Gazprom έχει περιορίσει σημαντικά τις τις ροές προς την Ευρώπη, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη αγορά της.

Ενεργειακοί δεσμοί

Πέρυσι, η Ρωσία πούλησε φυσικό αέριο στην Κίνα με μέση τιμή 277,1 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή για την Ευρώπη και την Τουρκία ήταν κατά μέσο όρο 983,8 δολάρια. Για την ευρωπαϊκή αγορά, το μερίδιο των συμβολαίων που συνδέονται με τις τιμές άμεσης και προθεσμιακής αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να σημειώνουν ρεκόρ το 2022 εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Φέτος, η Ρωσία αναμένει να πουλήσει το φυσικό της αέριο στην Κίνα κατά μέσο όρο 297,3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι μέσου όρου 501,6 δολαρίων για την Τουρκία και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πελάτες.

Η Ρωσία βλέπει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών στα 97 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, από 131 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022. Οι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν στα 126 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026 εν μέσω σταδιακής αύξησης των προμηθειών μέσω της σύνδεσης Power of Siberia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια