Η πιο σφοδρή βροχόπτωση από τότε που κρατούνται στατιστικά δεδομένα, δηλαδή πριν από 140 χρόνια, «βούλιαξε» τον ασιατικό οικονομικό κόμβο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, καθώς ο ασυνήθιστα βροχερός καιρός που προκλήθηκε από τυφώνες προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη νότια Κίνα.

Τα βίντεο έδειχναν τα νερά να πλημμυρίζουν πόλεις, δρόμους και εμπορικά κέντρα στην πρώην βρετανική αποικία, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και σε σταθμούς του μετρό και οδικές σήραγγες.

Tαϊβάν: Προ των πυλών ο τυφώνας Χαϊκούι – Απομάκρυνση 3.000 πολιτών από τα σπίτια τους

Ο ακραίος καιρός έφερε επίσης χάος στην κοντινή κινεζική πόλη Shenzhen, έναν τεχνολογικό κόμβο περισσότερων από 17,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τις επιχειρήσεις και τις συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω του οικονομικά σημαντικού Δέλτα του ποταμού Pearl να έχουν πληγεί σοβαρά.

«Δεν έχω ξαναδεί σκηνές όπως αυτή. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τυφώνων, η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή. Είναι πολύ τρομακτικό», δήλωσε στο Reuters η βοηθός νοσοκόμα Connie Cheung, 65 ετών από το Χονγκ Κονγκ.

Την καταρρακτώδη βροχή έφερε ο Χαϊκούι, ένας τυφώνας που έφτασε την Τρίτη στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν. Αν και αργότερα το φαινόμενο εξασθένισε, τα αργά κινούμενα σύννεφα του έχουν ρίξει τεράστιους όγκους βροχοπτώσεων σε περιοχές που εξακολουθούν να είναι εμποτισμένες από τη βροχή από έναν σούπερ τυφώνα που χτύπησε την περιοχή μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το μετεωρολογικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε την προειδοποίηση για την υψηλότερη «μαύρη» βροχόπτωση νωρίς την Παρασκευή. Είπε ότι πάνω από 200 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στο κύριο νησί του Χονγκ Κονγκ, στην περιοχή Kowloon και στο βορειοανατολικό τμήμα των Νέων Εδαφών της πόλης από αργά την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τζον Λι, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για τις σφοδρές πλημμύρες στα περισσότερα σημεία της επικράτειας και έδωσε εντολή σε όλα τα τμήματα να απαντήσουν με «όλες τις προσπάθειες».

Ρολά και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν τα σχολεία την Παρασκευή και είπαν στους εργαζόμενους να μείνουν στα σπίτια τους. Έκλεισε και το χρηματιστήριο της πόλης.

Ο Έρικ Τσαν, γραμματέας διοίκησης, δήλωσε ότι το δίκτυο μεταφορών του Χονγκ Κονγκ έχει «διαταραχθεί σοβαρά» και η «κατάσταση ακραίων συνθηκών» θα παραταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η MTR Corp, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον μία γραμμή έκλεισε ενώ άλλες λειτουργούσαν με καθυστερήσεις. Ένα βίντεο κλιπ έδειχνε εργαζόμενους του μετρό να βαδίζουν μέχρι τη μέση σε έναν σταθμό.

Ορισμένοι δρόμοι ξεβράστηκαν εν μέρει, συμπεριλαμβανομένης μιας κύριας διαδρομής προς τις νότιες παραλίες της πόλης. Ένα αυτοκίνητο καταβροχθίστηκε από μια λακκούβα πλάτους μέτρων όταν κατέρρευσε ένα τμήμα του δρόμου, έδειξαν φωτογραφίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η σήραγγα του Χονγκ Κονγκ, μια από τις κύριες αρτηρίες που συνδέει το νησί με το Kowloon, πλημμύρισε και ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή Chai Wan ήταν μισοβυθισμένο.

Ορισμένες επιχειρήσεις διαχείρισης επιβατών και φορτίων σε δύο συνοριακά σημεία μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σενζέν ανεστάλησαν λόγω πλημμύρας.

Στις πορθμειακές γραμμές του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ πολλά δρομολόγια αναμένεται να ανασταλούν.

Πνίγηκε και το Γκουανγκντόνγκ

Η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία δήλωσε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα πέφτουν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στις κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Όλα τα σχολεία, ορισμένοι σταθμοί του μετρό και τα γραφεία στην πόλη Σενζέν της Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν την Παρασκευή.

Ένα αρχείο καταγραφής βροχοπτώσεων έδειξε 465,5 mm βροχής στην Σενζέν σε διάστημα 12 ωρών, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές εκεί το 1952.

Η ημερήσια βροχόπτωση στην πόλη στο Δέλτα του ποταμού Περλ που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με την ηπειρωτική χώρα της Κίνας αναμενόταν να ξεπεράσει τα 500 χιλιοστά, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η βιομηχανική πόλη Dongguan βόρεια του Shenzhen ανέφερε τη σφοδρή βροχή της εδώ και 15 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green