Με την κακοκαιρία Daniel να έχει εξαφανίσει ολόκληρα χωριά στη Θεσσαλία, αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο σενάρια αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς μοιάζει αδύνατο να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να γίνουν εκλογές»  σχολίασε ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ερωτώμενος κατά πόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών.

«Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας, αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας, δεν θα γινόταν. Είδατε, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκαν. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Πως θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής.

«Το έχω θέσει το θέμα και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα και ταχείες διαδικασίες. Διότι αν πάνε με τις συνθήκες κανονικότητας, τα έργα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν μέσα σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν πάνε με τις κανονικές διαδικασίες θα μπει μπουλντόζα μέσα σε κανονικές διαδικασίες και χρονοβόρες. Λοιπόν, άμα πάνε με τις χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα μπουν μπουλντόζες μέσα, μηχανήματα για να γίνουν τα έργα αυτά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπουν μετά από ένα χρόνο», συμπλήρωσε.

Τα μεγαλύτερα προβήματα

Για τα μέρη στα οποία η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα και στα οποία θα πέσει το «βάρος» των διασώσεων σήμερα, επεσήμανε «οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Καλόγριανα, το Ριζοβούνι το Καματερο, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς, η Μαραθέα και ο Βλοχός, όπου θα επιχειρήσουν πολλές δυνάμεις σήμερα, χωρίς να σταματάνε να επιχειρούν στα άλλα που είναι ο Παλαμάς, τα Μεγάλα Καλύβια, η Φαρκαδόνα και διάφορα άλλα χωριά τα οποία χρειάζονται στο Δήμο, σε Δήμους της Καρδίτσας. Και βέβαια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης κάποιων δρόμων με δεκάδες μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης μιας των δρόμων».

Όσο για την στάθμη του Πηνειού και αν εξακολουθεί να ανεβαίνει, ο κ. Αγοραστός είπε: «Έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».

Πού πήγαν οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν

«Ανάλογα. Από το Νότιο Πήλιο, από το Πήλιο, τους πήραμε σε ξενοδοχεία της Λάρισας και των παραλίων της Λάρισας, γιατί δεν υπήρχαν άλλα δωμάτια, τους ανθρώπους τους οποίους απεγκλώβισαν στην Καρδίτσα τους πηγαίνουν στο ειδικά διαμορφωμένο 1ο Δημοτικό Σχολείο που έχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στη Λάρισα, και από τις άλλες περιοχές ή και κάποιους από την Καρδίτσα έχουν έρθει στο ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας», είπε ο κ. Αγοραστός για τα μέρη στα οποία πήγαν οι άνρωποι που απεγκλωβίστηκαν έως τώρα.

Ρεύμα και νερό

«Δεν έχουμε παντού» είπε ο κ. Αγοραστός για το νερό και το ρεύμα στην περιοχή. «Γιατί υπάρχει πολύ νερό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και χρειάζεται να γίνεται άντληση και ταυτόχρονα να γίνεται η διαδικασία επανασύνδεσης. Οι εργασίες που χρειάζεται από τη ΔΕΗ. Έγινε σύσκεψη με τη ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να πάει γρήγορα όπου χρειάζεται. Κα για αυτό πολλές φορές χρειάζονται μηχανήματα για να τους ανοίξουν το δρόμο ή να τους βοηθήσουν.

Τα νοσοκομεία, δουλεύουν και τα κέντρα υγείας πλην του Κέντρου Υγείας Παλαμά. Όταν χρειάστηκε να εκκενωθούν κάποιες κλινικές, υπήρχε ένας συντονισμός για να απορροφηθούν, να μπορέσουν να πάνε οι βαριά πάσχοντες αλλά και οι υπόλοιποι σε κάποιες άλλες δομές, με όλη τη διαδικασία η οποία έγινε με το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή να μεταφερθούν να βάλουμε ξηρά τροφή κάπου, σε κάποιες περιοχές που μας ζητήθηκαν γιατί σε κάποιες περιοχές έχουν αναλάβει και αυτό είναι και το μέλημά τους, οι Δήμοι επιχειρούν σε όλη την περιφέρεια, σε όλη την περιφέρεια, στα Τρίκαλα, Καρδίτσα».

Αγνοούμενοι

«Για αγνοούμενους δεν έχω πληροφορίες, δεν μπορώ να δώσω ακριβή, σωστή απάντηση», τόνισε για την ευρύτερη περιοχή.

Το μέγεθος της καταστροφής

Σχολιάζοντας το μεγεθος της καταστροφής είπε: «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι, υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν εργοστάσια, υπάρχει φυτική παραγωγή που έχει καταστραφεί, υπάρχει ίσως και κτηνοτροφική. Δεν έχω ακόμη, υπάρχουν. Ίσως να υπάρχουν και ζωντανά τα οποία έχουν χαθεί. Δεν το γνωρίζω αυτό. Εάν σκεφθείτε όλα αυτά και ότι η κακοκαιρία «Ιανός» ήταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρειάστηκαν περίπου 700 εκατομμύρια, εδώ νομίζω τα τριπλάσια».

Αντιπλημμυρικά έργα

«Λοιπόν, όταν γίνεται ένας σχεδιασμός και γίνεται σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων, κατ αρχάς γίνεται βάσει του χάρτη πλημμυρικών φαινομένων, πλημμυρικών ζωνών. Ποιες ήταν; Ήταν στην Καρδίτσα, όπου έγινε το αντιπλημμυρικό του Μέγα. Ήταν στη λίμνη, στον Πηνειό, όπου έγιναν πάρα πολλά έργα καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού. Έγιναν, τα αντιπλημμυρικά στη Νεάπολη και εκεί έγιναν πάρα πολλοί καθαρισμοί. Θέλω να σας πω την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το Υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα», είπε μετταξύ άλλων για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα