Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον πανικό στο Μαρακές και άλλες πόλεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, το οποίο επικαλείται νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Μαρόκο, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε τμήματα των ιστορικών τειχών του Μαρακές. Τα τείχη αυτά περικλείουν τις ιστορικές συνοικίες Medina του Μαρακές και σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα.

Το επίκεντρο του σεισμού

Πού σημειώθηκαν οι περισσότερες απώλειες

Σύμφωνα με το CNN, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο που ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν, δήλωσαν οι αρχές, και οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις χειρότερα πληγείσες περιοχές μετά την καταστροφή των δρόμων.

Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μαρόκου προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες δονήσεις. «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε μέτρα ασφαλείας λόγω του κινδύνου μετασεισμών», έγραψαν σε ανάρτηση οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πλατφόρμα του X, πρώην Twitter.

Ο ισχυρότερος σεισμός του τελευταίου αιώνα

Τι ανέφεραν οι αναλυτές για τον σεισμό

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών, ο σεισμός της Παρασκευής ήταν ασυνήθιστα ισχυρός για το συγκεκριμένο τμήμα του Μαρόκου. «Σεισμοί αυτού του μεγέθους στην περιοχή είναι ασυνήθιστοι, αλλά όχι απροσδόκητοι. Από το 1900, δεν έχουν σημειωθεί σεισμοί Μ6 (μεγέθους 6) και μεγαλύτεροι σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρο αυτού του σεισμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 9 σεισμοί Μ5 (μεγέθους 5) και μεγαλύτεροι.»

Ο αμερικανικός οργανισμός προέβλεψε ότι «είναι πιθανό να προκληθούν σημαντικές ζημιές και η καταστροφή είναι δυνητικά εκτεταμένη», σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή διαμένουν σε κατασκευές που είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις».

Ζημιές υπέστη η ιστορική παλιά πόλη του Μαρακές

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα κτίρια και τα τείχη της παλιάς πόλης του Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.   Ορισμένα τμήματα των ιστορικών κόκκινων τειχών που περιβάλλουν το παλιό κέντρο της πόλης – τα οποία σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα – κατέρρευσαν.

Μια πρώην αυτοκρατορική πόλη με ιστορία που χρονολογείται σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω, το Μαρακές είναι πυκνοκατοικημένο με παλάτια μεσαιωνικής εποχής, τζαμιά, κήπους και πολυσύχναστες αγορές. Οι ιστορικές συνοικίες του περιβάλλονται από τα κόκκινα τείχη είναι γεμάτες με κτίρια κατασκευασμένα από κόκκινο ψαμμίτη, γεγονός που έδωσε στην πόλη το παρατσούκλι «κόκκινη πόλη».

Τέλος, πριν από την πανδημία του κοροναϊού, η ιστορική πόλη του Μαρακές είχε προσελκύσει το 2019 σχεδόν τρία εκατομμύρια τουρίστες. Εκτός από τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία του, το Μαρακές είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκο και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα