Το 98% των παιδιών αφρικανικών χωρών, αντιμετωπίζουν υψηλό ή εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την UNICEF.

Νέα έκθεση, αποκαλύπτει, ότι παρά τους κινδύνους, μόνο το 2,4% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα στοχεύει στα παιδιά.

UNICEF: Χίλια παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό

Τα παιδιά στην Αφρική κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και παραμελούνται θλιβερά από τις βασικές ροές χρηματοδότησης για το κλίμα που απαιτούνται για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν, να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, Time to Act: Τα παιδιά της Αφρικής στο προσκήνιο της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά σε 48 από τις 49 αφρικανικές χώρες που αξιολογήθηκαν κατηγοριοποιούνται ως σε υψηλό ή εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάλυση αξιολογεί τις χώρες με βάση την έκθεση των παιδιών σε κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, όπως κυκλώνες και καύσωνα, καθώς και την ευαλωτότητά τους σε αυτούς τους κραδασμούς, με βάση την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες.

Τα παιδιά που ζουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Νιγηρία, τη Γουινέα, τη Σομαλία και τη Γουινέα-Μπισάου κινδυνεύουν περισσότερο.

Ως απάντηση σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο για τα παιδιά, η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα πολυμερή ταμεία για το κλίμα (MCF) στοχεύουν τους πόρους τους. Μόλις το 2,4 % αυτής της βασικής παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα μπορεί να ταξινομηθεί ως υποστηρικτικές δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα παιδιά, με μέση αξία μόλις 71 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Είναι σαφές ότι τα νεότερα μέλη της αφρικανικής κοινωνίας επωμίζονται το κύριο βάρος των σκληρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Lieke van de Wiel, Αναπληρωτής Διευθυντής, Περιφέρεια Ανατολικής και Νότιας Αφρικής της UNICEF. «Είναι οι λιγότερο ικανοί να αντεπεξέλθουν, λόγω της φυσιολογικής ευπάθειας και της κακής πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Χρειάζεται να δούμε μια ισχυρότερη εστίαση της χρηματοδότησης σε αυτήν την ομάδα, ώστε να είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν μια ζωή διαταραχών που προκαλούνται από το κλίμα», πρόσθεσε.

Κακές συνθήκες

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες στις επιπτώσεις των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών. Είναι φυσικά λιγότερο ικανά να αντέξουν και να επιβιώσουν σε κινδύνους, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και καύσωνες και είναι φυσιολογικά πιο ευάλωτα σε τοξικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και άλλες μορφές ρύπανσης.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες στην παροχή βασικών υπηρεσιών, οι επίμονες προκλήσεις συμβάλλουν στην αυξημένη ευπάθεια των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και διατροφής, έλλειψη ασφαλούς νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green