Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε συμφωνίες με το Βιετνάμ για ημιαγωγούς και ορυκτά καθώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέβασε την Ουάσιγκτον στο υψηλότερο διπλωματικό της καθεστώς μαζί με την Πεκίνο και τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και μήνες για την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών καθώς βλέπουν τη διαρκώς ανερχόμενη βιομηχανική δύναμη της περιοχής ως βασική χώρα στη στρατηγική τους για την εξασφάλιση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα.

Μισό αιώνα μετά από μια μακρά και βίαιη σύγκρουση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ο Μπάιντεν έφτασε στο Ανόι σε μια τελετή που διοργάνωσε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα με παιδιά σχολικής ηλικίας να κυματίζουν αμερικανικές σημαίες και τιμητική φρουρά να αποδίδει τιμές στον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε μια μεγάλη πρόοοδο μεταξύ των εθνών μας μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, από τη σύγκρουση στην εξομάλυνση, σε αυτό το νέο αναβαθμισμένο καθεστώς», είπε.

Το Βιετνάμ καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των ψυχρών σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα διεκδικώντας τη δική του θέση στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.

Ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπινγκ, αναμένεται να επισκεφθούν το Βιετνάμ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες, καθώς το Ανόι επιδιώκει να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλες τις υπερδυνάμεις.

Σημειώνεται δε ότι η μακροχρόνια σχέση του Βιετνάμ με τη Ρωσία αντιμετωπίζει δοκιμασίες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τη Ρωσία για μια νέα συμφωνία προμήθειας όπλων που θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Το Reuters κάνει λόγο για έγγραφα που περιγράφουν συνομιλίες για μια πιστωτική διευκόλυνση ύψους 8 δισ. δολαρίων με την οποία η Ρωσία θα βοηθήσει το Βιετνάμ να αγοράσει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά πλοίων, αεροσκαφών κατά υποβρυχίων και ελικοπτέρων, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Ανόι βρίσκεται σε παρόμοιες συνομιλίες με πολλούς προμηθευτές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βιετνάμ έχει συμμετάσχει σε αρκετές αμυντικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

Η αναβάθμιση στις σχέσεις Βιετνάμ – ΗΠΑ θα περιλαμβάνει μια διάσταση ασφαλείας, είπε ο Τζον Φάινερ, ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, στους δημοσιογράφους την Κυριακή, ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο με τον Μπάιντεν στο Βιετνάμ μετά από τη σύνοδο κορυφής της G- 20 στην Ινδία.

Ημιαγωγοί και σπάνιες γαίες

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ανόι πραγματοποιείται καθώς οι διμερείς εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί αναπτύσσονται και μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ Βιετνάμ και Κίνας αναθερμαίνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία του Βιετνάμ ως προορισμού “φιλικής υποστήριξης” για εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, στελέχη από την Google, την Intel, την Amkor, τη Marvell, την GlobalFoundries και η Boeing αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στο Ανόι, με στελέχη του τομέα τεχνολογίας του Βιετνάμ και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν

Οι πλήρεις λεπτομέρειες για τη συμφωνία ΗΠΑ-Βιετνάμ δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, οι ημιαγωγοί αποτελούν το επίκεντρο ενός σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκτός από πιθανές ανακοινώσεις αμερικανικών εταιρειών, δεν είναι σαφές πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον τομέα, έχοντας μόνο 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια διαθέσιμα βάσει του νόμου CHIPS για την υποστήριξη των αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών παγκοσμίως. Ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να πάει στο Βιετνάμ, είπαν αξιωματούχοι.

Περισσότερη υποστήριξη για την εκπαίδευση ειδικευμένων εργαζομένων είναι επίσης μέρος της συμφωνίας, καθώς το Βιετνάμ αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη μηχανικών στον τομέα των ημιαγωγών.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, ιδιαίτερα σπάνιων γαιών, καθώς το Βιετνάμ διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ..

Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια είπαν ότι αναμένεται συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα όταν είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, είναι ελάχιστες. Οι προηγούμενες προσπάθειες αμερικανικών εταιρειών να συνεργαστούν με βιετναμέζικες εταιρείες σπάνιων γαιών δεν πέτυχαν, σύμφωνα με ένα άτομο που εμπλέκεται σε ένα πρόσφατο σχέδιο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επικρίνουν τακτικά το Ανόι για φυλάκιση ακτιβιστών και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Το Βιετνάμ μπορεί να δείξει καλή θέληση, με διπλωμάτες να προτείνουν ότι οι ακτιβιστές θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή