Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας παρουσίασε από την έδρα της Περιφέρειας, στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μέτρα για τους πληγέντες: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Λάρισα

Ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 2.500 αυτοψίες.

Τα μέτρα

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

  • Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.
  • Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
  • Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει έως το 80% της επισκευής και ανακατασκευής κτηρίων.
  • Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
  • Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
  • Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων), ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

Σε ετοιμότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις

Όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, έκτακτη στήριξη δίνεται και προς τους ΟΤΑ. Αθροιστικά το ύψος της έκτακτης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης αν απαιτηθεί, κατέληξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία