Στηρίξεις στον κλάδο των μεταλλευμάτων βρήκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όμως επηρεάστηκαν αρνητικά και από την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως και 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,28% στις 7.498 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 15.806 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,54% στις 7.280 μονάδες.

Ο κλάδος των εταιρειών μεταλλευμάτων σημείωσε άνοδο 2,5% καθώς οι τιμές των μετάλλων ανέβηκαν λόγω των προοπτικών καλύτερης ζήτησης από την Κίνα, τη χώρα δηλαδή με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Στο επίκεντρο ήταν οι μετοχές των Anglo American και Rio Tinto, που έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%.

Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές προβλέψεις της για το 2023, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεώρησε επί τα χείρω της εκτιμήσεις της για την Ευρωζώνη. Ειδικότερα, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2023 (από 1,1%) και 1,3% το 2024 (από 1,6%). Ο συνεχιζόμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να ενέχουν κινδύνους και να παραμένουν πηγή αβεβαιότητας.

Επιπλέον, η νομισματική σύσφιγξη μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού που θα επιτάχυνε την αποκατάσταση των πραγματικών εισοδημάτων. Αντίθετα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες, αναφέρει η Κομισιόν.

Και αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται την ώρα που οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η αγορά τιμολογεί με περίπου 40% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,00%, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι μια δύσκολη απόφαση για τους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές