Διευρύνεται το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 7,2% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε κέρδη 7,5%.

Η Chevron Corp. έχει κάνει αίτηση σε μια ρυθμιστική αρχή εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς της με τα συνδικάτα στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone.

Οι εργαζόμενοι την Παρασκευή ξεκίνησαν απεργίες, σε εγκαταστάσεις που πέρυσι παρείχαν περίπου το 7% του παγκόσμιου LNG. Οι απειλές για απεργιακές κινητοποίησεις προκαλούν έντονη νευρικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για περισσότερο από ένα μήνα, πυροδοτώντας αστάθεια των τιμών και υπογραμμίζοντας την εξάρτηση από τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου.

Φυσικό αέριο: Τα σενάρια για τις τιμές ενόψει του χειμώνα

Πιέσεις στην αγορά

Δεδομένης της σημασίας των εγκαταστάσεων για τους αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας, «αναμένουμε ότι η Chevron βρίσκεται υπό πίεση να επιταχύνει την εξυγίανση», δήλωσε στο Bloomberg, ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος που καλύπτει τις αναλύσεις αερίου και LNG στη συμβουλευτική Rystad Energy.

Πάνω από το 68% της παραγωγικής ικανότητας ανατίθεται σε αγοραστές στην περιοχή και οι πραγματικές εξαγωγές στη Βορειοανατολική Ασία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80%, πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες εν μέσω συντήρησης σε βασικές εγκαταστάσεις, με τα μεγαλύτερα έργα στο γιγάντιο κοίτασμα Troll να παρατείνονται μέχρι την Τρίτη.

Προς το παρόν, η Ευρώπη είναι σχετικά καλά προστατευμένη από τυχόν επιπτώσεις της αναστάτωσης στην Αυστραλία, με τις ευρωπαϊκές αποθήκες να είχει γεμάτες κατά 94%.

Σύμφωνα μάλιστα με το BloombergNEF, η περίμετρος – που περιλαμβάνει τη βορειοδυτική Ευρώπη, την Ιταλία και την Αυστρία – προβλέπεται να τελειώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου πλήρη κατά 44%.

Επιπλέον, ένας ζεστός Σεπτέμβριος και η ήπια προοπτική του Οκτωβρίου στα βορειοδυτικά σημαίνουν ότι η έναρξη της περιόδου θέρμανσης δεν είναι ακόμη στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια