Με την στάθμη του Πηνειού να υποχωρεί, έρχονται στην επιφάνεια οι καταστροφές που άφησε πίσω της, η κακοκαιρία Daniel. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 15, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Κακοκαιρία Daniel: Ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού

Ακόμη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων, αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Τι ανέφερε για την στάθμη του Πηνειού

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λάρισα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισα ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Μάλιστα όπως είπε, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν κάποια χωριά του Πηλίου

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Στους 15 οι νεκροί από την κακοκαιρία

Τους 15 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel που είχε πλήγει τις προηγούμενες μέρες τη χώρα.  Η 15η σορός εντοπίστηκε από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο και ανήκει σε έναν 42χρονο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Τον αναγνώρισε η σύζυγός του από το τατουάζ που είχε στο σώμα του.

Σύμφωνα δε με το υπουργείου Κλιματικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, οι αγνοούμενοι είναι πλέον δύο. Πέραν τούτου, αγνοούνται οκτώ μετανάστες εργάτες. Υπάρχει φόβος ότι υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι, καθώς μετανάστες εργάζονταν σε στάνες της περιοχής με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με τους ίδιους, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα στήριξης των νέων μέτρων

Από τη Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες και την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν γίνει στις περιουσίες και τις υποδομές. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την οποία θα ζητήσει αρωγή από την Ευρώπη για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Θεσσαλία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα