Στο Στρασβούργο θα μεταβεί  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης, στις 9:30 (τοπική ώρα), όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες απο την κακοκαιρία – Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα

Τριπλάσιες καταστροφές από τον Ιανό

Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel κάνουν λόγο για σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία Ιανός με τον απολογισμό να προσεγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ.

«Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το θέμα είναι πλέον εάν σταθεί αυτή τη φορά στο ύψος της η Ευρώπη ή θα πρέπει να πληρώσει το βάρος των καταστροφών ο Έλληνας φορολογούμενος.

Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας παρέχοντας βοήθεια για δράσεις ανακούφισης και κάλυψης των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών και συμμετέχοντας σε προσπάθειες βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης κατεστραμμένων βασικών υποδομών.

Το θέμα είναι πόσο αλληλέγγυα μπορεί να είναι η Ευρώπη αυτή τη φορά καθώς στην περίπτωση του Ιανού όταν η ζημία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως φαίνονται παρακάτω ήταν 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ενώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2007 όταν η καταστροφή εκτιμήθηκε στα 2,118 δισ. ευρώ στα επίπεδα δηλαδή που εκτιμούν τις ζημιές από τη φονική κακοκαιρία, η Ευρώπη έδειξε την «αλληλεγγύη» της με 89,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά δηλαδή που δίνονται μέσω αυτού του Ταμείου είναι σχεδόν μηδαμινά σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής κάθε φορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα