Στην καρδιά της ΔΕΘ και φέτος ο ΟΤ μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, αλιεύει ειδήσεις, παρεμβαίνει, δίνει βήμα σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, θέτει ερωτήματα, αναζητά λύσεις.

Με την 87η ΔΕΘ να πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα που μετρά πληγές από τη φονική κακοκαιρία Daniel και σε κρίσιμη καμπή για την οικονομία ο ΟΤ με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις πολιτικών στελεχών και σημαντικών οικονομικών παραγόντων επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των εξελίξεων φωτίζοντας κρίσιμες πτυχές για την επόμενη ημέρα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Δείτε live όλα όσα συμβαίνουν στο περίπτερο του ΟΤ

17:51 Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας. Καλό σας απόγευμα!

17:50 Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η πρώτη μέρα του OT Forum από την 87η ΔΕΘ. Το Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου συνεχίζεται ολόκληρη την εβδομάδα κι εσείς θα παρακολουθείτε όλα όσα συμβαίνουν από το ot.gr.

17:40 Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ. Κορομηλάς για τα τεκμήρια και τόνισε ότι ισχύουν από το 1978 και θα έπρεπε να καταργηθούν. «Πρέπει να πιάσουμε την παραβατική συμπεριφορά  στη γέννησή της.

17:38 Αναφορικά με τους φόρους στα καύσιμα ή στον ΦΠΑ ο κ. Κορομηλάς τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν απέφεραν τα αναμένομενα στα έσοδα ούτε στις τιμές. Χρειάζεται ένας νέος επανασχεδιασμός στη φορολογία.

17:35 Ο κ. Κορομηλάς είπε ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

17:31 «Για την πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζεται να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους».

17:29 Επίσης, ο κ. Κορομηλάς σημείωσε ότι χρειάζεται φορολογική ανακούφιση στους πληγέντες. «Δεν επαρκεί το εξάμηνο φορολογικής αναστολής για τους πληγέντες, είπε ο φοροτεχνικός και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δοθεί μεγαλύτερη παράταση.

OT FORUM – Αμανατίδης: Η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από λόγια

17:26 Ερωτηθείς για τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Κορομηλάς σημείωσε ότι είναι θετικά αλλά πρέπει να έρθει και δεύτερο πακέτο. Ιδιαίτερα σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συμβάλλει οικονομικά.

17:25 Στο πάνελ ο φοροτεχνικός και συνεργάτης του ΟΤ Γιώργος Κορομηλάς.

17:24 Συνεχίζουμε το πρόγραμμα με τους φορείς και στελέχη της αγοράς.

17:15 Ώρα για διάλειμμα

17:13 Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από τον χάρτη της ανάπτυξης.

17:10 Όσον αφορά τη ΔΕΘ ανέφερε ότι χωρίζεται στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό κομμάτι.

OT Forum – Κυπριανίδης: Το εργασιακό νομοσχέδιο μας πάει πίσω

17:01 Ο κ. Αμανατίδης κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει την Κυριακή για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι το κύριο είναι η ενότητα του κόμματος μετά τις εκλογές.

17:00 «Το υπουργείο κλιματικής κρίσης είναι άδειο πουκάμισο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

16:56 Αναφορικά με τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Βόλο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε μετά από ένα 24ωρο.

16:53 Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές απασχολούν τη συζήτηση των δημοσιογράφων με τον κ. Αμανατίδη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για τις πυρκαγιές στον Έβρο.

16:51 Στο πάνελ ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

16:50 Επανήλθαμε πάλι στο πρόγραμμα του ΟΤ FORUM.

16:47 Ώρα δια διάλειμμα

16:38 Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στις πολλές υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων για μεγάλα έργα στην Ελλάδα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας συγκεκριμένα την ΔΕΠΑ Υποδομών, τις Γούρνες, την Αττική Οδό, την Εγνατία.

ΟΤ FORUM – Σταμπουλίδης: Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να συμβάλλει στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

16:35  Ερωτηθείς αν η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι έτοιμη να αναλάβει διαγωνισμούς για έργα που αφορούν υποδομές στις περιοχές που έχουν πληγεί, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός που εμπλέκεται με τα δημόσια έργα οφείλει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Όπως είπε, «η μονάδα δεν σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους έργα, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και σε έκτακτες ανάγκες. Είμαστε εργαλείο που φτιάχτηκε για να ενισχύσει την πολιτεία».

16:30 Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι κεντρικός άξονας για το ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά πλέον υπό το φάσμα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

16:24 Ο επόμενος καλεσμένος είναι ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ – Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, .

16:20 Για το φλέγον θέμα της ακρίβειας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «μειώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και το αποτέλεσμα είναι να βάζουν λουκέτο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

16:15 Η ΓΣΕΕ, σημείωσε, έχει διαφωνήσει με τις αντεργατικές ρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι από την πανδημία και μετά τα συνδικάτα ενισχύονται.

16:09 Ο κ. Κυπριανίδης σημείωσε ότι «θα δώσουμε αγώνα να αποσύρουν αντεργατικές διατάξεις».

16:08 Η συζήτηση εστιάζεται γύρω από το εργατικό νομοσχέδιο με τον κ. Κυπριανίδη να αναφέρει ότι «οι μηδενικές συμβάσεις μας πάνε ένα βήμα πίσω» και πρόσθεσε ότι οι μηδενικές συμβάσεις είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία.

16:05 Στο πάνελ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

16:04 Συνεχίζεται η ενημέρωση με φορείς από τη Θεσσαλονίκη.

16:00 Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε πολυεπίπεδο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, εξηγώντας ότι οφείλεται αφενός στις ανακατατάξεις που προκάλεσε στην αγορά εργασίας η πανδημία, αφετέρου στις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΟΤ Forum – Καββαθάς: Απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ

15:55 «Έπρεπε να έχουμε ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας», σημείωσε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να χορηγηθούν πιστώσεις απευθείας στις ΜμΕ, χωρίς εμπλοκή των τραπεζών.

15:54 Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες από τα 12 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό οφείλεται αφενός στον σχεδιασμό και τη διάρθρωσή του, αφετέρου στο γεγονός ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις αξιόχρεο είναι περίπου το 10%.

ΟΤ Forum – Σαράντη: Προκλήσεις για οικονομία και επιχειρήσεις από την κλιματική κρίση

15:50 Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι, στον απόηχο της καταστροφής, απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία.

15:49 Στο κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και στις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

15:44 Στο πάνελ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς.

15:42 «Οι περισσότερες εταιρείας είναι στο cloud και δουλεύουν απομακρυσμένα», είπε ο κ. Μυλωνάς. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σε στενή επικοινωνία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης.

ΟΤ Forum – Μυλωνάς: «Επιστημονική visa» για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην τεχνολογία

15:38 Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι ζητούμε προγράμματα κατάρτισης και επιστημονική visa για μυαλά από το εξωτερικό.

15:30 «Έχουμε καταθέσει πρόγραμμα κατάρτισης στην πληροφορική» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι «θα εκπαιδεύσουμε 500 άτομα που θα έχουν δουλειά από την πρώτη μέρα».

15:28 Στο studio ο πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα, Θεόφιλος Μυλωνάς.

15:27 Επιστρέψαμε ζωντανά στο περίπτερο του ΟΤ στην 87η ΔΕΘ.

Γκιουλέκας: Το 2024 θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης

15:17 Ώρα για διάλειμμα.

15:14 Η πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι «δομικά υλικά και αγροδιατροφή είναι οι τομείς εξαγωγής και πρόσθεσε ότι οι βιομηχανίες εκσυγχρονίζονται και γίνονται ανταγωνιστικές.

15:10 Ο κ. Σαράντη σημείωσε ότι «η διασπορά των κονδυλίων είναι άνιση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας».

15:06 «Υπάρχουν περιοχές που δεινοπαθούν με τα δίκτυα στην ενέργεια», αναφέρει η κ. Σαράντη.

15:00 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Σαράντη στις πλημμύρες στη Θεσσαλία με τα προβλήματα να εστιάζονται στην γεωργία.

14:56 Η κ. Σαράντη αναφέρεται στα προβλήματα από τις φωτιές και τις πλημμύρες στη βιομηχανία.

14:55 Στο πάνελ η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη.

14:50 Επανήλθαμε μετά το διάλειμμα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα.

14:38 Ολοκληρώνεται το πρώτο πάνελ του OT Forum στην 87η ΔΕΘ. Ώρα για το πρώτο διάλειμμα.

14:35 «Η Βόρειος Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης» αναφέρει σε άλλο σημείο ο κ. Γκιουλέκας

14:31 Ακόμα, ο κ. Γκιουλέκας χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη «κόμβο», ενώ εξηγεί ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, η παρούσα κυβέρνηση έχει σταματήσει να είναι Αθηνοκεντρική και να θεωρεί ότι η Ελλάδα «αρχίζει και τελειώνει στην πλατεία Κολωνακίου».

14:29 Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρεται τόσο στο μετρό Θεσσαλονίκης, όσο και το Flyover, το οποίο αναμένεται να λύσει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της συμπρωτεύουσας, ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους κατοίκους της. Στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως το πρώτο εισιτήριο του μετρό Θεσσαλονίκης θα κοπεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

14:24 Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης άλλαξαν μετά τις καταστροφές της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

14:22 Όσον αφορά στις πιθανές καθυστερήσεις στις διασώσεις μερικών ανθρώπων, ο κ. Γκιουλέκας εξηγεί πως κατά πάσα πιθανότητα, ο λόγος ήταν πως υπήρχαν που είχαν πιο άμεση ανάγκη για βοήθεια, όπως για παράδειγμα άνθρωποι που ενδέχεται να χρειάζονταν αιμοκάθαρση ή είχαν άλλα ζητήματα υγείας.

14:20 «Αρρωστημένος» οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κρύψει ευθύνες για όσα συνέβησαν με τη φονική κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, κανείς δεν έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής.

14:16 Στο πάνελ ο δημοσιογράφος Χρήστος Κολώνας και η δημοσιογράφος, Ελένη Στεργίου και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

14:15 Το πάνελ του περιπτέρου του ΟΤ θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις στελεχών της κυβέρνησης και πολιτικών από άλλους χώρους, γνωστών επιχειρηματιών, εκπροσώπων φορέων και άλλων σημαντικών παραγόντων.

14:14 Εδώ μαζί θα παρακολουθήσουμε ζωντανά, μέσα από το περίπτερο του ΟΤ, όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

14:13 Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία, στον απόηχο της φονικής κακοκαιρίας ο ΟΤ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσει ερωτήματα και να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις.

14:11 Καλησπέρα σας από το newsroom του ΟΤ. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News