«Πρόσω ολοταχώς» για να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για την ανάπτυξη 1,9 GW (γιγαβάτ) υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες έως το 2030 βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Ειδικότερα, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προετοιμάσει ειδική ρύθμιση, η οποία θα περιληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, και θα αφορά στη δέσμευση ισχύος για offshore αιολικά πάρκα στο ηλεκτρικό σύστημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Ειδικότερα, θα προβλέπει ότι ο Διαχειριστής θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση θαλάσσιων αιολικών σταθμών με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
ΑΔΜΗΕ: Συνεργασία με ΕΔΕΥΕΠ και ΕΛΕΤΑΕΝ για υπεράκτια αιολικά πάρκα
Μάλιστα, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, ανεξάρτητα από τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος που τίθεται στο τελευταίο draft του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη δρομολόγηση έως το τέλος της δεκαετίας της εγκατάστασης offshore πάρκων ισχύος 1,9 GW και συνολικών επενδύσεων περίπου 6 δισ. ευρώ.
Αν δεν αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κι αυτό διότι, βάσει του νόμου 4964/2022, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να περιμένει την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων (ΠΔ) τα οποία θα οριοθετούν τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και θα ορίζουν σε αυτές τους όρους για την ανάπτυξη των έργων έως το έτος 2030.
Έπειτα, θα μπορεί να εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα της εκτιμώμενης ισχύος των θαλάσσιων πάρκων που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ.
Η νέα ρύθμιση πέρα από τη «fast track» δυνατότητα δέσμευσης 2 GW θα προβλέπει επίσης ότι με υπουργική απόφαση και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα μπορεί να καθορίζεται το μέγεθος της συνολικής ισχύος των θαλάσσιων αιολικών έργων για τα οποία πρέπει να δεσμευτεί ηλεκτρικός χώρος καθώς και ο επιμερισμός του αναγκαίου ηλεκτρικού χώρου ανά περιοχή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση των offshore σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει μελετήσει πόσα MW χωρούν σε κάθε κόμβο του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Εύβοιας, της Κρήτης και του Ιονίου, συνυπολογίζοντας τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που ήδη κατασκευάζονται ή θα υλοποιηθούν έως το 2030.
Το Εθνικό Σχέδιο
Όσο για το πολυαναμενόμενο Εθνικό Σχέδιο για τα ΥΑΠ – αφού εγκρίθηκε ως προς τις χωροθετήσεις των περιοχών που θα τα «φιλοξενήσουν» από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ) – έχει αποσταλεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ωστόσο, ακόμη δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» καθώς διάφορα σημεία σβήνονται και ξαναγράφονται.
Το Εθνικό Σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περί τις 12 κατάλληλες περιοχές για εγκατάσταση offshore αιολικών. Ωστόσο, θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, με την πρώτη να προτείνει _ για την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 1,9 GW που δρομολογούνται βάσει του ΕΣΕΚ έως το 2030 _ πέντε με έξι θέσεις οι οποίες θεωρούνται πιο «καθαρές» και εκτιμάται ότι μπορούν να παραδοθούν δίχως προβλήματα στους επενδυτές.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει άλλες πέντε με έξι περιοχές, οι οποίες ακόνη βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του επιτελείου των ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ.
Ζητούμενο αποτελεί ακόμη εάν θα εγκριθούν και οι δύο φάσεις του Εθνικού Σχεδίου ή, σε πρώτη φάση, μόνον η πρώτη ώστε να υπογραφεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με το εθνικό πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και να δρομολογηθεί η υλοποίηση των έργων.
Από την στιγμή που θα οριοθετείται μια περιοχή, θα απαιτείται πάνω από ένα έτος για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών και περίπου μια 5ετία έως τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν το 2028 με 2029.
Στην πρώτη φάση θα περιληφθεί και η πιλοτική θαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα είναι η πρώτη «go-to area» της χώρας, στην οποία, βάσει των όσων προβλέπονται στην εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν, όσα έργα ΑΠΕ αναπτύσσονται θα χαίρουν ταχείας αδειοδότησης.
Σε αυτήν θα κατασκευαστούν έργα συνολικής ισχύος 600 MW, στα οποία περιλαμβάνεται εκείνο του ομίλου Κοπελούζου που έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για 216 MW και της ΤΕΡΝΑ (485 MW), ενώ γίνονται συζητήσεις και για συμμετοχή και της Motor Oil.
Επίσης, το ΥΠΕΝ είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες τις διαπραγματεύσεις με τη DG Comp για το σχήμα στήριξης των offshore αιολικών πάρκων, από το οποίο θα εξαιρούνται τα έργα που θα αναπτυχθούν στην πιλοτική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, των οποίων οι «ταρίφες» θα καθοριστούν διοικητικά, με κοινοποίηση στην Κομισιόν.
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»