Αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα επιδεικνύει ο ελληνικός τουρισμός παρά την έξαρση των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Ρόδου, αλλά και άλλων περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές ενώ ανεπηρέαστη, όπως αναφέρουν στον «ΟΤ» παράγοντες της αγοράς, μένει η τουριστική βιομηχανία και από τις τελευταίες πλημμύρες.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους πολίτες και τους τουρίστες», είναι η κοινή επωδός όλων με τους οποίους συνομίλησε ο «ΟΤ». Εκτιμάται δε ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί με νέα ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων ενώ κοινή εκτίμηση είναι ότι και το 2024 θα είναι μια πολύ ικανοποιητική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Στις λάσπες του Daniel βούλιαξε ο τουρισμός στο Πήλιο – Μπαράζ ακυρώσεων

Αν και είναι ακόμη νωρίς να αναφερόμαστε σε κρατήσεις, η γενική εικόνα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρά τους προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της ύφεσης στα εισοδήματα των βορειοευρωπαίων αλλά και στην διάθεση τους για ταξίδια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τα μηνύματα για τη νέα χρονιά είναι πολύ θετικά ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες με τους tour operators που προβλέπουν αυξήσεις μεταξύ 3,5%και 5% ανάλογα την περιοχή. «Πλήρη εικόνα θα έχουμε τον Φεβρουάριο ωστόσο η ζήτηση είναι υπαρκτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη νέα σεζόν οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινούν νωρίτερα στις αρχές Απριλίου», πρόσθεσε η κα. Σβύνου (φωτ.).

Τουρισμός ποιότητας

Πολύ καλή είναι η εικόνα για τον luxury τουρισμό που επιδεικνύει ακόμη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikoς η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι ο μαγνήτης του luxury τουρισμού και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει μείωση στο luxury για το 2024. Εμείς έχουμε ήδη προπωλήσει το 20% για το 2024, τόνισε.

Ο τουρισμός πολυτελείας θα είναι αυτός που θα κάνει διαφορά το 2024 χάρη στη δυναμική που διαφαίνεται ότι έχει αφού τα γερά πορτοφόλια δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις κρίσεις.

Ορισμένοι ξενοδόχοι σημειώνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στον τουρισμό ποιότητας, στον luxury τουρισμό καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις. Να μιμηθεί την γειτονική μας Ιταλία που εστιάζει στον ποιοτικό και «ακριβό» τουρισμό και να αποφύγει το «ισπανικό» μοντέλο του πιο μαζικού τουρισμού.

Εξαιρώντας πάντως τα πολύ «γερά πορτοφόλια» γενική είναι η εκτίμησή είναι ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα επηρεάσει και τις κρατήσεις, ωστόσο, οι διακοπές και τα ταξίδια θεωρούνται πλέον από τις βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες με αποτέλεσμα η ζήτηση να παραμένει ισχυρή.

Η κλιματική αλλαγή

Μπορεί ο τουρισμός να μην πλήττεται τουλάχιστον φανερά ακόμη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απασχολεί τον κλάδο η έξαρση αυτών των φαινομένων. Είτε πρόκειται για φωτιές, είτε για πλημμύρες ακόμη και για ακραίες θερμοκρασίες, τα φαινόμενα που θεωρούνται απότοκα της κλιματικής κρίσης ή κλιματικής αλλαγής, προβληματίζουν γιατί εκτός των άλλων επιδρούν και στην τουριστική συμπεριφορά.

Μάλιστα η τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της HOTREC, τον οργανισμό που αποτελεί την ευρωπαϊκή «ομπρέλα» των επιχειρήσεων των κλάδων της φιλοξενίας και εστίασης, ασχολήθηκε και με την συμμετοχή της Ελληνίδας υπουργού τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική βιομηχανία.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η Υπουργός, «τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής τα βιώνουμε καθημερινά. Είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί όλες τις περιοχές του πλανήτη. Είναι σαφές ότι οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και μεθοδικά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, και να αναζητήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του τουρισμού και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμα, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να αναπτύξουμε συνέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.».

Μιλώντας στον «ΟΤ» ο πρόεδρος της HOTREC και πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι η HOTREC πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μελετηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την τουριστική βιομηχανία αλλά και το πως θα συμβάλει ο κλάδος από την πλευρά του στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο