Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στους φόβους ενός νέου πληθωριστικού κύματος, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ήρθαν να προστεθούν και οι ανησυχίες για τις νέες αποφάσεις της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 7.525 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,39% στις 15.654 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,42% στις 7.222 μονάδες.

Σε σπιράλ κατακόρυφης πτώσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η έρευνα κατά των κρατικών επιδοτήσεων για τα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που «στρεβλώνουν» την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επηρέασε τις αγορές, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για στρεβλώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών είχε κέρδη έως 2% μετά την ανακοίνωση, πριν διολισθήσει λίγο αργότερα σε αρνητικά εδάφη.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ιδιοκτήτρια της Zara, η Inditex, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων στον κόσμο, υποχώρησε κατά 3% παρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και παρουσίασαν αύξηση 14% στα μικτά κέρδη.

Οι ανησυχίες όμως αυξήθηκαν μετά και τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 λόγω ανησυχιών για την προσφορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ICE Brent με λήξη Νοεμβρίου 2023 κινούνται κατά 0,22% υψηλότερα στα 92,26 δολάρια το βαρέλι.

Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγών έχουν κλείσει στη Λιβύη εν μέσω καταστροφικών καταιγίδων που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, μια νέα έκθεση από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν το τέταρτο τρίμηνο, ενώ αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2023.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, κάτω από την πρόβλεψη συρρίκνωσης 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters. Η παραγωγή υπηρεσιών ήταν η κύρια κατηγορία πτώσης, καθώς υποχώρησε κατά 0,5%.

Σύμφωνα με την Capital Economics, τα στοιχεία για το ΑΕΠ μπορεί να υποδηλώνουν μια ήπια ύφεση που έχει ξεκινήσει και «η υποκείμενη ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική από νωρίτερα μέσα στο έτος». Αλλά ακόμη κι έτσι, η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανόν να συνεχίσει την αύξηση επιτοκίων, την επόμενη εβδομάδα, από 5,25% σε 5,50%,».

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ υποχώρησε κατά 1,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε επίσης κατά 1,1% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, η Ευρωζώνη είδε τη βιομηχανική παραγωγή της να βυθίζεται κατά 2,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές