Το πάγωμα των δόσεων στα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφάσισαν οι ελληνικές τράπεζες.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις τους με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη το απόγευμα της Τετάρτης.

Πώς θα ξαναχτιστούν οι υποδομές στη Θεσσαλία 

Επιπλέον αποφασίστηκε η χορήγηση δωρεάς ύψους 50 εκατ. ευρώ προς το κράτος για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.

Τα μέτρα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

– Αναστολή δόσεων

Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους αναστέλλεται το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

– Εξατομικευμένες λύσεις

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

– Δωρεά στο κράτος

Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις