Με ελάχιστα –έως καθόλου- κηπευτικά, τιμές που «καίνε» και τους μισούς παραγωγούς και πωλητές να βρίσκονται εκτός, οι λαϊκές αγορές σε Λάρισα και Καρδίτσα «φωτογραφίζουν» το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών.

Αν και τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις πληγείσες περιοχές, με τους Λαρισαίους και τους Καρδιτσιώτες να αναφέρουν ότι φρούτα και λαχανικά -όσα υπάρχουν- πωλούνται με «καπέλο» από 30 λεπτά έως 1 ευρώ πάνω από τις τιμές της περασμένης εβδομάδας, η πιθανότητα ότι η «πλημμύρα» των ανατιμήσεων θα επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες πανελλαδικά έχει βάση λένε παράγοντες της αγοράς.

Κακοκαιρία Daniel: Εκτροπή στην αγορά τροφίμων – Κίνδυνος ελλείψεων βασικών αγαθών

«Με την Ελλάδα κομμένη στα δύο, για να φέρουμε το γάλα από τη Θεσσαλονίκη κάνουμε το γύρο της χώρας και από 5 ώρες τα φορτηγά κάνουν 11-12 ώρες», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ανώτατο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, που χθες έβαλε πλαφόν στις τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, βρίσκεται σε επιφυλακή για να προλάβει τα χειρότερα.

«Μα ένα μαρούλι 5 ευρώ;»

Τις προηγούμενες δύο μέρες άρχισε να επανέρχεται η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, με τους πολίτες να διαπιστώνουν ελλείψεις προϊόντων τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και στις λαϊκές, τα κρεοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία, ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα.

Με την Κεντρική Λαχαναγορά της Λάρισας να εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στα νερά και τους εμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα από τη Θεσσαλονίκη μέσω Γρεβενών, την Αθήνα και το Άργος, οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα εκτινάχθηκαν.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που έτσι κι αλλιώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν λιγότερα πανελλαδικά, πωλούνταν χθες στη λαϊκή της Λάρισας σε εξωφρενικές τιμές. Το μαρούλι στα 3 – 5 ευρώ από 1 ευρώ, το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό και τα χόρτα 10 ευρώ), ενώ οι λίγες και όχι καλής ποιότητας ντομάτες πωλούνταν προς 2 και 3 ευρώ το κιλό.

Οι έμποροι από την πλευρά τους προαναγγέλλουν ουσιαστικά αυτό που έρχεται: «Οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα.»

Την ίδια ώρα οι πολίτες κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο ΟΤ με το υπουργείο Ανάπτυξης, αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι προς το παρόν καμιά τεκμηριωμένη καταγγελία δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες.

«Για να υπάρξει αισχροκέρδεια θα πρέπει να υπάρξει συναλλαγή. Και για να τεκμηριωθεί θα πρέπει να υπάρξει απόδειξη. Οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και εκτεταμένοι. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα, μικρό και μεγάλο», επισημαίνεται.

Δεν αποφεύγονται οι ανατιμήσεις

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο θα οδηγήσει σε ελλείψεις που προφανώς  δεν θα είναι πρόσκαιρες.

Θερμοκήπια με κηπευτικά και υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και το μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων.

Και οι ελλείψεις θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος μέσω εισαγωγών χωρίς η επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών να μπορεί να ανατρέψει τις ανατιμήσεις, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Για καθημερινά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά και κρέας, οι πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή τοποθετούν τον πήχη από 10% έως 30% υψηλότερα το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους