Η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον πιθανό να αναπτυχθεί λίγο πιο γρήγορα το 2023 από ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες πριν, σύμφωνα με την Fitch Ratings, η οποία όμως προειδοποιεί ότι η βαθύτερη ύφεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας ρίχνει σκιά στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς η νομισματική σύσφιξη επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τις προοπτικές ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ειδικότερα, στο τρίμηνο report της Fitch Ratings, αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5% αντανακλώντας την εκπληκτική ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές (EM) εκτός της Κίνας. Αναθεώρησε επίσης την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,8 π.μ. σε 2,0%, την Ιαπωνία κατά 0,7 π.μ. σε 2,0% και τις αναδυόμενες οικονομίες κατά 0,5 π.μ. σε 3,4%. Αυτό υπεραντιστάθμισε μια μείωση 0,8 π.μ στην Κίνα – σε 4,8% – και μια μείωση 0,2 π.μ. στην ευρωζώνη, στο 0,6%.

Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας η Fitch

Αλλά η Fitch Ratings μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,9% με εκτεταμένες αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για το 2024 για τις ΗΠΑ κατά 0,2 π.μ. σε 0,3%, την ευρωζώνη κατά 0,3 π.μ. στο 1,1% και τις αναδυόμενες οικονομίες (εκτός Κίνας) κατά 0,2 π.μ. σε 4,6% και 3,0%, αντίστοιχα.

Η κρίση των ακινήτων στην Κίνα βαθαίνει

Η προηγουμένως αναμενόμενη σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας της Κίνας απέτυχε να υλοποιηθεί και οι νέες πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ένα πέμπτο φέτος, σύμφωνα με την Fitch Ratings. Η στέγαση αποτελεί το ένα τρίτο των επενδύσεων και το 12% του ΑΕΠ και έχει ισχυρές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η χαλάρωση της πολιτικής ήταν υποτονική μέχρι σήμερα και η ζήτηση για εξαγωγές μειώνεται.

Η ύφεση των ΗΠΑ είναι ακόμα πιθανή μέσα σε ένα χρόνο

Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ συνεχίστηκε φέτος, παρά τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve, βοηθούμενη από την αξιοποίηση των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των αποταμιεύσεων της πανδημίας Covid-19 και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος των νοικοκυριών – καθώς η απασχόληση και οι μισθοί αυξήθηκαν γρήγορα. Ωστόσο, η ζήτηση εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός των μισθών θα μειωθεί περαιτέρω καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Εκτός από την προοπτική επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία, η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών καθίσταται σαφέστερη, με την αμερικανική πιστωτική ώθηση να γίνεται αρνητική. Η κάμψη της αύξησης των κερδών σηματοδοτεί επίσης αποδυνάμωση των επενδυτικών προοπτικών των επιχειρήσεων. Η Fitch Ratings εξακολουθεί να αναμένει μια ήπια ύφεση, αν και τώρα αναμένει ότι θα συμβεί το 1ο εξάμηνο του 2024.

Μάχεται για την ανάκαμψη η Ευρώπη

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει σταματήσει στον απόηχο του ενεργειακού σοκ και τώρα αντιμετωπίζει νέες εξωτερικές προκλήσεις από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και της Κίνας, αναφέρει η Fitch Ratings. Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος. Η αυστηροποίηση της ΕΚΤ επιβαρύνει την πιστωτική επέκταση.

Τα επιτόκια πλησιάζουν στο μέγιστο, αλλά η μείωση δεν είναι στον ορίζοντα

Τα καλύτερα νέα για τον αποπληθωρισμό σημαίνουν ότι η Fed είναι τώρα κοντά στο να φτάσει στο ανώτατο όριο των επιτοκίων σύμφωνα με την Fitch Ratings, η οποία αναμένει μόλις μια ακόμη αύξηση 25 μ.β. στο 5,75%. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός –ιδιαίτερα στις υπηρεσίες– μεταθέτοντας την ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed για τον Μάιο του 2024.

Η ΕΚΤ αμφισβητείται επίσης από τον επίμονα υψηλό πυρήνα πληθωρισμού και δεν θα αποθαρρυνθεί από περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων λόγω της αποδυνάμωσης των οικονομικών προοπτικών. Τέλος, η Fitch Ratings αναμένει από την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει υψηλός παρά την αδύναμη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή