Το Πεκίνο σκοπεύει να αμφισβητήσει την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αλλά το αεροπλανοφόρο Fujian εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του δυνητικού αντιπάλου τους στην Αμερική, θεωρούν οι Financial Times. Αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την κατάσταση.

Το αεροπλανοφόρο Fujian, το τρίτο της χώρας, καθελκύστηκε κατά τη διάρκεια τελετής στο Ναυπηγείο Jiangnan της Σαγκάης, στις 17 Ιουνίου. Η εκδήλωση σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο για την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία, καθώς η χώρα στοχεύει να δημιουργήσει έναν εγχώριο στόλο αεροπλανοφόρων που θα επισκιάζεται, προς το παρόν, μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο, παλαιότερα γνωστό ως Type 003, τώρα φέρει επίσημα το όνομα της νοτιοανατολικής κινεζικής επαρχίας Fujian και είναι το πιο προηγμένο μέχρι σήμερα για το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN). Αναμένεται να προαναγγέλλει την εισαγωγή μιας νέας και πιο ικανής πτέρυγας μάχης, παράλληλα με άλλες βελτιώσεις.

Το πλοίο, το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας και το πρώτο που σχεδιάστηκε εγχώρια, σηματοδοτεί ένα άλμα στην επιδίωξη του Πεκίνου για προβολή ένοπλης δύναμης πολύ πέρα από τις ακτές του.

Ξένοι αξιωματικοί και αναλυτές είπαν ότι οι δοκιμές του Fujian και η έναρξη λειτουργίας του θα προσφέρουν ενδείξεις για το πόσο γρήγορα η Κίνα μπορεί να φτάσει τις ΗΠΑ εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού και της αυξανόμενης στρατιωτικής πίεσης του Πεκίνου στην Ταϊβάν.

Αναμφίβολα, η αποστολή του Fujian θα ήταν να αντισταθμίσει την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον δυτικό Ειρηνικό και την ανατολική Ασία και να εξοπλίσει το PLA με μεγαλύτερη επιχειρησιακή ελευθερία.

Ένοπλες Δυνάμεις: Συνεκπαίδευση με το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD

Το Fujian χρησιμοποιεί πολλές νέες τεχνολογίες που η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, πράγμα που θα αυξήσει τους χρόνους δοκιμών, οι οποίες αναμένονται να αρχίσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια από τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει το νέο αεροπλανοφόρο είναι τα ραντάρ ενεργής σάρωσης φάσης τα οποία είναι ενσωματωμένα στον «πύργο» του πλοίου. Αν και οι προδιαγραφές και η εμβέλεια σάρωσης, ιχνηλάτησης, στοχοποίησης δεν αποκαλύπτονται, αναμένεται να είναι σαφώς ανώτερες από ότι υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμο στο κινεζικό ναυτικό.

Νέα μαχητικά για το νέο αεροπλανοφόρο

Όσον αφορά στα αεροσκάφη, το Type 003 θα σηματοδοτήσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα αεροπλανοφόρα. Ενώ από αυτά τα πλοία επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη πρώτης γενιάς J-15, τα οποία έχουν αρκετούς περιορισμούς, το νέο πολεμικό πλοίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει νέους τύπους όπως η ναυτική έκδοση του στελθ FC-31/J-35 μαχητικού μαζί με πιο ικανές, βελτιστοποιημένες για CATOBAR εκδόσεις του J-15 σε έκδοση πολλαπλών ρόλων του μονοθέσιου Flanker καθώς και του διθέσιου τζετ ηλεκτρονικού πολέμου J-15D.

Η ναυτική έκδοση του FC-31 αφού αναθεωρήθηκε η διαμόρφωση της καλύπτρας

Θεωρείται σίγουρο ότι η πτέρυγα θα ενισχύεται με αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης KJ-600, που πρόσφατα έκανε την παρθενική του πτήση και πιθανώς νέους τύπους ελικοπτέρων αλλά και drones.

KJ-600

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνα άρχισε να στέλνει τα δύο αεροπλανοφόρα που έχει ήδη σε υπηρεσία σε εκπαιδευτικές αποστολές έξω από την πρώτη αλυσίδα νησιών, η οποία εκτείνεται από την Ιαπωνία μέσω της Ταϊβάν έως τις Φιλιππίνες και πολύ πιο κοντά στο Γκουάμ, όπου βρίσκονται μεγάλες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Όμως, το μικρό μέγεθος και ο απαρχαιωμένος σχεδιασμός του Liaoning και του Shandong περιορίζουν την κλίμακα και το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Το Liaoning είναι πρώην ουκρανικό σοβιετικής σχεδίασης κλάσης Kuznetsov, το οποίο αποκτήθηκε μισοτελειωμένο και το Shandong αποτελεί αντίγραφο του με βελτιώσεις.

Τα δύο αυτά αεροπλανοφόρα είναι εξοπλισμένα για βραχεία απογείωση και ανάκτηση με ανάσχεση (STOBAR). Αυτό περιλαμβάνει την εκτόξευση αεροσκαφών με τη βοήθεια μιας ράμπας «σκι» στην πλώρη και στη συνέχεια την ανάκτησή τους χρησιμοποιώντας σύρματα ανάσχεσης.

Σύγκριση με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Το Fujian είναι κατασκευασμένο για να εκτοξεύει μαχητικά αεροσκάφη με ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη, ένα σύστημα παρόμοιο με του USS Gerald Ford, του πιο προηγμένου αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τα προηγμένα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούν συστήματα πυρηνικής πρόωσης, το συμβατικής ισχύος Fujian θα υστερεί σε θέματα εμβέλειας. Αλλά από άλλες απόψεις, καταδεικνύει μια ουσιαστική εξέλιξη από τα προηγούμενα αεροπλανοφόρα της Κίνας.

Η ταχύτητα που υπολογίζεται σε 30-31 κόμβους είναι εφάμιλλη του USS Gerald Ford, αλλά η εμβέλεια του αμερικανικού πλοίου είναι απεριόριστη για τουλάχιστον 4 χρόνια. Παρόλα αυτά το Ford περιορίζεται από την ανάγκη ανεφοδιασμού σε καύσιμα αεροσκαφών πυρομαχικά και αναλώσιμα, όσο ένα συμβατικής πρόωσης πλοίο. Επιπλέον, η εμβέλεια του νέου κινεζικού αεροπλανοφόρου, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί, αναμένεται να είναι υπεραρκετή για τις επιχειρήσεις που θα αναλάβει.

Επιπλέον, το Fujian είναι το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο που μπορεί να μεταφέρει μια πλήρη πτέρυγα αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών περιπολίας και αεροπλάνων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Κίνα: Προσομοίωσε για πρώτη φορά πολεμική σύγκρουση με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η εκπαίδευση στις νέες δυνατότητες και την συνεργασία με τον υπόλοιπο στόλο δεν είναι κάτι που η Κίνα θα μπορούσε ν μάθει από τα προηγούμενα αεροπλανοφόρα, πράγμα που σηματοδοτεί ότι οι δοκιμές εν πλω και μετά οι επιχειρησιακές δοκιμές θα απαιτήσουν παραπάνω χρόνο.

Τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει μέχρι το επόμενο έτος το νωρίτερο. Οι θαλάσσιες δοκιμές του Liaoning και του Shandong διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο προτού αρχίσουν να επιχειρούν με μαχητικά J-15.

Η καμπύλη μάθησης του κινεζικού ναυτικού ήταν απότομη. Το Liaoning δεν πραγματοποίησε την πρώτη του εκπαιδευτική αποστολή με αεροσκάφη εκτός της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας μέχρι το 2021, σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του. Το Shandong μείωσε αυτή την περίοδο σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Σε πιο τακτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από τον Απρίλιο του 2021, τα δύο πολεμικά πλοία αύξησαν την εμβέλεια και τη επιχειρησιακή λειτουργία τους.

Ο ιαπωνικός στρατός μέτρησε περίπου 300 αποστολές των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια δύο ασκήσεων του Liaoning στον δυτικό Ειρηνικό τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Μάιο του 2022. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε περισσότερες από 600 τέτοιες εξόδους κατά τη διάρκεια παρόμοιας άσκησης από το Shandong τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ενώ οι πιλότοι του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έκαναν ασκήσεις απογείωσης και προσνήωσης στο Λιαονίνγκ λίγο πάνω από 700 ναυτικά μίλια από τις κινεζικές ακτές τον Μάιο του περασμένου έτους, το αεροπλανοφόρο έφτασε στα 1.300 ναυτικά μίλια κατά τη διάρκεια πρόσφατης άσκησης στον δυτικό Ειρηνικό τον Δεκέμβριο.

Αυτές θεωρούνται επιχειρήσεις «γαλάζιων υδάτων», δηλαδή ανοικτού ωκεανού, πράγμα που δείχνει ότι το ναυτικό της Κίνας εξελίσσεται με εκπληκτικό ρυθμό. Τη Δευτέρα, το Shandong πέρασε από το κανάλι Bashi νότια της Ταϊβάν καθ’ οδόν για τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Κίνας με συμμετοχή αεροπλανοφόρου στο δυτικό Ειρηνικό.

Ωστόσο, Κινέζοι και ξένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το κινεζικό ναυτικό χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να «μάθει» τις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων που διεξάγει ο αμερικανικός στρατός εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με στελέχη των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, όπως αποκαλούνται οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, το Liaoning και το Shandong διαχειρίζονται μόνο περίπου 20 εξόδους μαχητικών την ημέρα κατά μέσο όρο, λιγότερο από το ένα έβδομο του ρυθμού του Gerald Ford.

Το μεγαλύτερο Fujian, με το προηγμένο σύστημα εκτόξευσης, αναμένεται να βοηθήσει το κινεζικό Ναυτικό να πετύχει πολύ ανώτερες επιδόσεις. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πότε η Κίνα θα μπορέσει να αναπτύξει μεγάλες ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και να κατασκευάσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Κάποιοι θεωρούν ότι το Πεκίνο μπορεί να στοχεύει σε ένα πρωτότυπο πυρηνικό αεροπλανοφόρο έως το 2040, όταν η Αυστραλία θα αρχίσει να παραλαμβάνει πυρηνικά υποβρύχια στο πλαίσιο της συμφωνίας της Aukus με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα τι θα αλλάξει όταν το Fujian τεθεί σε υπηρεσία, ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Τσεν, πρώην διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊβάν, ανέφερε ότι το αεροπλάνο δεν θα κάνει «καμία διαφορά» στις πραγματικές ναυτικές δυνατότητες της Κίνας, καθώς ακόμη δεν έχει αρκετούς πιλότους.

Επιχειρησιακή χρήση

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο νέος αερομεταφορέας όταν βρίσκεται σε επιχειρησιακή υπηρεσία, φαίνεται βέβαιο ότι θα αποτελέσει το επίκεντρο του PLAN και θα συνδυαστεί με μια ισχυρή ομάδα κρούσης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ομοίως για την προβολή ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις ως μέρος των ταχέως αναπτυσσόμενων δυνατοτήτων ωκεάνιων επιχειρήσεων της Κίνας. Εκτός από την αύξηση των δυνατοτήτων του Πεκίνου να μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μακριά από τα σύνορά του, το σκάφος θα γίνει σημαντικό σύμβολο της κινεζικής ναυτικής ικανότητας.

Σαφώς, οι δυνατότητες ενός τέτοιου αεροπλανοφόρου, μαζί με μια προηγμένη πτέρυγα αεροσκαφών, σε δυνητικές επιχειρήσεις εναντίον της Ταϊβάν απασχολούν πολλούς στο δυτικό στρατόπεδο, αν και το Type 003 είναι αναμφισβήτητα εξίσου πολύτιμο ως μέσο για την προβολή αεροπορικής ισχύος πιο μακριά, ξεκινώντας από τη ζωτικής στρατηγικής σημασίας και σκληρά αμφισβητούμενης Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Type 003 και η ομάδα μάχης του θα μπορούσαν επίσης να κάνουν πολύ περισσότερα, επεκτείνοντας το αποτύπωμα του κινεζικού ναυτικού σε αναδυόμενες περιοχές ενδιαφέροντος όπως το Κέρας της Αφρικής και πέρα από αυτό.

Τα ναυπηγικά προγράμματα της Κίνας δεν δείχνουν σημάδια διακοπής. Από το 2017 υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι η Κίνα προετοιμάζεται για την κατασκευή ενός 4ου αεροπλανοφόρου νέου σχεδιασμού που θα διαθέτει πυρηνικό σύστημα πρόωσης. Δυτικές πηγές το αναφέρουν ως Κλάση 004. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η κοπή μετάλλων για το νέο αεροπλανοφόρο ξεκίνησε το 2017. Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση της Κίνας φέρεται να ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μεγάλα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία