Χωρίς «φρένο» συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της βενζίνης που ξεπέρασε πλέον το «ψυχολογικό» φράγμα των 2 ευρώ πανελλαδικά.

Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για την πορεία των καυσίμων ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Ενεργειακή κρίση: Οι καύσωνες απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια καυσίμων

Μιλώντας στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, τόνισε ότι το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων άρχισε από τον Ιούνιο μετά την απόφαση από την Σαουδική Αραβία αλλά και τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ, με τη στήριξη της Μόσχας έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις εξαγωγές τους, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε στην αγορά, προ δεκαημέρου, όταν οι δύο χώρες ανακοίνωσαν παράταση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής , μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα οι τιμές του Brent έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό περίπου 10μήνου, με το Brent να αγγίζει τα 95 δολάρια, και αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ράλι πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι αγορές πετρελαίου πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια πιθανότητα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεδομένης της έκτασης των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα αργού θέτουν τις τιμές σε κίνδυνο αυξημένης αστάθειας, υποστήριξε.

Οι τιμές στα καύσιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανήλθε στα 2,019 ευρώ ανά λίτρο και την 1η Ιουλίου ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία οι μέσες τιμές της αμόλυβδης σε νομούς αγγίζουν ακόμα και τα 2,256 ευρώ ανά λίτρο.

Για την ακρίβεια στις Κυκλάδες είναι στα 2,256 ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,179 ευρώ ανά λίτρο και στην Ευρυτανία 2,106 ευρώ ανά λίτρο.

Το πετρέλαιο κίνησης

Η ανοδική τροχιά της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας στα βασικά αγαθά διατροφής και είδη νοικοκυριού.

Επιπλέον πυροδοτεί πρόσθετα κόστη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη βενζίνη και άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους. Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται στο 1,81 ευρώ/λίτρο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανησυχία υπάρχει για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει και της έναρξης της διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Κιούσης σημείωσε ότι «εάν ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα με βάση τις ισχύουσες τιμές, η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,55 ευρώ το λίτρο».

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι και βοήθησε τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους σε τιμές κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο.

Ετσι, από τη στιγμή που βγαίνει από το κάδρο η κρατική επιδότηση στην αντλία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν εκτοξευτεί κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι με αύξηση 20% από τις αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσει σε τιμές στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά το χειμώνα με το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί με το περυσινό μοντέλο. Δηλαδή με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους