Για τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στον κατασκευαστικό κλάδο, την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, εκπρόσωπος Τύπου της Intrakat, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. 

Αναφερόμενος αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ο κ. Τσαπρούνης τόνισε ότι ουδείς περίμενε αυτή την καταστροφή. Τόνισε ότι ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε ετοιμότητα: «Ήρθε σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη στη χώρα τεράστια έργα υποδομών» είπε, τονίζοντας ότι η πίεση και τα χρονοδιαγράμματα που ασκούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κυβέρνηση είναι «ασφυκτικά».

Η κλιματική κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπρούνη η κλιματική κρίση αναθεωρεί ότι ξέραμε μέχρι σήμερα και πως πρέπει να αλλάξουν τα μοντέλα κατασκευής, όπως επίσης πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τις υποδομές.

Απαιτούνται fast track διαδικασίες από όλους, και από την Πολιτεία από τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Έχουμε την επάρκεια, τη γνώση και το εργατικό δυναμικό για να προχωρήσουμε τα έργα γρήγορα», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν στην Ελλάδα πολλά έργα με το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού κλάδου να ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Intrakat τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την αλλαγή των μοντέλων, προσθέτοντας ότι μελετάμε τα μοντέλα και άλλων χωρών: «Όλα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοστούμε».

Η συμφωνία με την Άκτωρ

Ερωτηθείς για τη συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ ΑΤΕ από την Intrakat, ο κ. Τσαπρούνης τόνισε ότι αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η εξαγορά του Άκτωρ μας δίνει ένα τεράστιο μέγεθος, τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για την εκτέλεση μεγάλων έργων», είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο τέλος του έτους το κοινό ανεκτέλεστο των δύο εταιριών θα αγγίξει το 5 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις στην ενέργεια

«Βιώνουμε την άνοιξη των κατασκευών, αλλά αυτό δεν θα είναι για πάντα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ένα στρατηγικό πλάνο ώστε να δημιουργήσει πηγές εσόδων και από άλλους τομείς. Διευκρίνισε ότι Intrakat στρέφεται επίσης, στα ακίνητα, τον τουρισμό, την ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ειδικότερα για τον κλάδο της ενέργειας υπογράμμισε ότι η εταιρεία επενδύει ισχυρά και συστηματικά με αιχμή τις ΑΠΕ αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, με έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται με το Ταμείο Ανάκαμψης: «Η χώρα κινείται γρήγορα και εμείς έχουμε μπει δυνατά στον χώρο της ενέργειας».

Εκτός συνόρων

Ερωτηθείς για την επέκταση εκτός Ελλάδος, ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι η εταιρεία «τρέχει» έργα στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Πρόσφατα ανέλαβε ένα μεγάλο έργο αξίας 50 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή σταθμών αποθήκευσης πετρελαίου στα Ηνωμένα  Αραβικό Εμιράτα : «Με αυτό το έργο μπαίνουμε σε ένα καινούριο κατασκευαστικό χώρο, του gas – oil (…) Θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία».

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

Ερωτηθείς για τις κινήσεις της επιχείρησης σε ό,τι αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη τόνισε ότι είναι «σημαντικό το γεγονός ότι φέτος εκδώσαμε απολογισμό βιωσιμότητας με βάση τα διεθνή στάνταρντς».

Ελλείψεις

Τέλος ο κ. Τσαπρούνης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται αναφορικά με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όχι μόνο εργατών αλλά και επιστημονικού προσωπικού. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κλάδος χρειάζεται αυτή τη στιγμή άμεσα πάνω από 10.000 άτομα. Για να επιλυθεί το θέμα αυτό, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News