Τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη όπου μετέβησαν στο πλαίσιο 19μελους ανθρωπιστικής αποστολής, μετά τις φονικές πλημμύρες στη χώρα.

Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα. Το φορτηγό, στο οποίο φέρεται να επέβαινε οικογένεια Λίβυων, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το λεωφορείο.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις»

Από το τροχαίο φέρεται να τραυματίστηκαν 13 ακόμη άτομα της ελληνικής αποστολής, που επαναπατρίστηκαν, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. 5 από αυτούς φέρεται να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Με απόφαση Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος Στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ανακοινώθηκε πως τα αίτια του τροχαίου θα διερευνηθούν.

Έρευνα για τα αίτια

«Θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στο Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, οι οποίοι συνέτρεξαν εκεί για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εκφράζοντας τη συντριβή του για την απώλεια των συνανθρώπων μας.

Ο ίδιος απέδωσε τις συγκεχυμένες πληροφορίες τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, στην ενημέρωση που παρείχαν οι λιβυκές αρχές στις ελληνικές.

«Αυτό που μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί», είπε ο κ. Μαρινάκης.

«Οι αρχές της Λιβύης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».

Οσο για το αν τηρήθηκαν κανόνες ασφάλειας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής είπε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πως οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας».

«Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν Ελληνες ανάμεσα στα θύματα»

Πηγές του ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν, σχετικά με την αρχική σύχγυση, πως «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» σημειώνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν την Κυριακή όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το φορτηγό, στο οποίο φέρεται να επέβαινε οικογένεια Λίβυων, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το λεωφορείο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Το λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής εκ των οποίων οι 16 είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκρούστηκε μετωπικά με το φορτηγό.

Οι εικόνες σοκάρουν

Οι εικόνες από το φονικό τροχαίο σοκάρουν.

Γύρω από δύο φλεγόμενα οχήματα, άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Όπως έγινε γνωστό, το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Η ελληνική αποστολή λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λιβύη ( εικόνα από ΓΕΕΘΑ)

Η αρχική σύγχυση

Η προηγούμενη πληροφόρηση του ΓΕΕΘΑ, μετά το τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, ανέφερε πως οι νεκροί ήταν τρεις και οι αγνοούμενοι δύο, όμως, το πρωί της Δευτέρας (18/9) επιβεβαιώθηκε πως έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο το ΓΕΕΘΑ στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό ανέφερε ότι «στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς».

Ώρες αργότερα και αφού η είδηση έγινε γνωστή σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, το ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται καμία άλλη πληροφορία για την κατάσταση των μελών της ελληνικής αποστολής και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τροχαίο δυστύχημα.

 

Στην νεότερη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα το πρωί αναφερόταν: «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών».

Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Μητσοτάκης: Όλη η χώρα πενθεί

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «όλη η χώρα πενθεί».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού: «Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.
Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.
Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε ενημέρωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει «τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη

Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς.

Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Συλλυπητήρια από Ανδρουλάκη

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα