«Δώρον άδωρον» για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αποδεικνύεται η περίφημη επαναφορά των τριετιών και κατ’ επέκταση η αύξηση των αμοιβών όσων λαμβάνουν τα κατώτατα όρια μισθών.

Τριετίες: Τι σημαίνει η επαναφορά τους [παραδείγματα]

Οι πρώτες απόπειρες εξειδίκευσης των μέτρων από το υπουργείο Εργασίας –αρχικώς– και τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη –ακολούθως– έδειξαν ότι, άμεσα κανείς εργαζόμενος δεν θα δει αύξηση στις αποδοχές του, ενώ μια μεγάλη κατηγορία από αυτούς, θα αναγκαστούν να «χτίσουν» από το μηδέν την απαραίτητη προϋπηρεσία, ώστε στο μέλλον να λάβουν τις αντίστοιχες τριετίες.

Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, «χάνουν» έντεκα χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία ουσιαστικά δεν τους προσφέρουν καμία μισθολογική εξέλιξη.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Αλλά ας δούμε τι – περίπου – προβλέπει η ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση επαναφέρει τις τριετίες.

Ένας εργαζόμενος που ξεκίνησε να εργάζεται μετά τον Φεβρουάριο του 2012 στις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα έχει μηδενική προϋπηρεσία!!! Δηλαδή θα ξεκινήσει να «χτίζει» τις τριετίες του από την 1.1.2024 και θα ολοκληρώσει τον «κύκλο» των τριών τριετιών (ώστε να δικαιούται προσαύξηση 30% ή 234 ευρώ μηνιαίως) στις 31.12.2032!!!

Κατ’ ουσίαν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ξεκινά από το μηδέν. Χάνει συνολικά 11 χρόνια δουλειάς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με όσους είχαν κάποια προϋπηρεσία το 2012 και καλούνται να την συμπληρώσουν για να λάβουν την αντίστοιχη αύξηση –χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα έντεκα έτη που μεσολάβησαν.

Πέραν όλων των άλλων ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να επαναφέρει τις τριετίες, ουσιαστικά δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καθώς κάποια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τις προσαυξήσεις τους και οι υπόλοιποι θα λάβουν –το σύνολο των προσαυξήσεων (30%)– είκοσι έτη μετά την ανάληψη της εργασίας τους.

Παραδείγματος χάριν, ένας πρωτοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας το 2012, θα λάβει τις τρεις τριετίες το 2032.!!! Αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέο κύμα δικαστικών προσφυγών.

Τι σημαίνει η επαναφορά

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχονται οι τριετίες –δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας 10% ανά τριετία– το οποίο είχε παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012 με νόμο που εντάχθηκε στο δεύτερο μνημόνιο.

Το «πάγωμα» -δηλαδή ο αποκλεισμός από τις τριετίες- αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν. Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Ωστόσο το διάστημα μεταξύ 14.2.2012 (όταν «πάγωσαν» τα επιδόματα προϋπηρεσίας) -έως 31.12.2023 θεωρείται είναι «χαμένο» ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1/1/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Γενάρη και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για το επίδομα.

Τι θα γίνει το 2024

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και συμπληρώνουν τις απαραίτητες τριετίες θα λαμβάνουν τις εξής αμοιβές: χωρίς τριετία 780 ευρώ. Με μία τριετία 858 ευρώ, με δύο τριετίες 936 ευρώ και με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.

Βεβαίως όταν θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου που αναμένεται – εντός του 2024 – τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.