Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά – υποδηλώνοντας ότι δεν θα ευνοούσε μελλοντικές αυξήσεις σε αυτό το στάδιο.

«Βλέποντας τη σημερινή κατάσταση, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό επίπεδο και αποκλείοντας τις εκπλήξεις – είμαστε ρεαλιστές, εξετάζουμε πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός – είναι πιο σημαντικό τώρα να είμαστε υπομονετικοί, να είμαστε επίμονοι», δήλωσε στο Bloomberg TV την Τρίτη. «Έχουμε τη σωστή δόση, αλλά πρέπει να πάρουμε το φάρμακο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα δούμε την επιβράδυνση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ING: Μήπως τελικά η ΕΚΤ «χτυπά» υπογείως τη Γερμανία;

Οι πιο πάνω δηλώσεις του Βιλερουά έρχονται αφότου η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού την περασμένη εβδομάδα για 10η διαδοχική φορά – παρά τις πιέσεις από πιο επιφυλακτικούς αξιωματούχους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει αν αυτή θα είναι η κορύφωση ενώ και άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ, από τότε τόνισαν ότι μπορεί να μην είναι η τελευταία αύξηση επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ.

Ασθένεια και φάρμακο

Το τρέχον επίπεδο είναι ένα «οροπέδιο, αλλά δεν θα πω τίποτα για το μήκος του οροπεδίου», είπε. «Είμαστε πολύ πραγματιστές: εξετάζουμε πώς εξελίσσεται η ασθένεια, ο πληθωρισμός. Υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά καθώς η ασθένεια μειώνεται και κάποια μέρα θα εξαφανιστεί, δηλαδή θα επιστρέψουμε στο 2%, θα σταματήσουμε να παίρνουμε το φάρμακο και σε εκείνο το σημείο τα επιτόκια της ΕΚΤ μπορούν να υποχωρήσουν ξανά. Δεν είμαστε εκεί σήμερα. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός».

Με βάση τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, αν και παρέμεινε πάνω από το 5%.

Σημειώνεται ότι μία μέρα πριν, η Τράπεζα της Γαλλίας, της οποίας ηγείται ο Βιλερουά, δημοσίευσε μια έκθεση μακροοικονομικών προβλέψεων που έδειξε ανοδικές αναθεωρήσεις του πληθωρισμού για φέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι προβλέψεις για ασθενέστερες αναγνώσεις των υποκείμενων μέτρων στα οποία εστιάστηκε πρόσφατα η ΕΚΤ μειώθηκαν.

Η γαλλική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος μετά από μια ισχυρή απόδοση το δεύτερο τρίμηνο, αλλά περιόρισε τις προοπτικές για το 2024 και το 2025.

«Είναι ένα σενάριο αποπληθωρισμού χωρίς πτώση της ανάπτυξης, αλλά χωρίς ταχεία εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, Ολιβιέ ΓκαρνιέΒιλε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή